maanantai 27. lokakuuta 2014

Piha talviunille

Mahtavaa, että syksy on taas täällä. Viime viikolla ehdin jo melkein masentua - eihän talvi voi lokakuussa vielä tulla - joten tämän päivän yli kymmenen plus-astetta on tuntunut superhienolta. 


Pihan syystyöt ehdin kuitenkin tehdä juuri ennen ensipakkasten tuloa. Aikaisemmin olen syksyisin lähinnä haravoinut ja yleisesti siivoillut pihalla, enkä ajatellutkaan lannoittamisia ja vastaavia. Nyt sain Kekkilältä puutarhan syyspaketin (joka sisälsi syyslannoitetta, pakkassuojaturvetta sekä kukkasipuliravinnetta) ja opin, että syksylläkin voi tehdä kaikenlaista edistääkseen kasvua ja kukkaloistoa sitten tulevana keväänä.
Aloitin syyslannoittamalla pensaat ja kukat veteen sekoitettavalla syyslannoitteella. Syyslannoitus suositellaan tehtäväksi jo elo-syyskuussa, mutta lokakuussakin sen vielä ehtii. Parhaan vaikutuksen saa antamalla syyslannoitetta ennen lehtien putoamista, tällä varmistaa kasvien siirtymisen talvilepoon oikeaan aikaan.
Talviarat kukat (pionit ja muutamat perennat) peitin hellävaroen pakkassuojaturpeella. Pakkassuoja suojaa herkempiä kasveja talven vaurioilta. Keväällä tämä suojaturve poistetaan kukkapenkistä ja sitä voi käyttää esim. maanparannukseen tai sekoittaa kompostiin. 


Lasten kanssa kaivoimme koloja kukkasipuleille – paljon valkoisia kerrottuja tulppaaneita, krookuksia ja lumikelloja –  ja nyt pidetään kovasti peukkuja, etteivät myyrät vie sipuleita mennessään edellisvuoden tapaan. Mullan sekaan sekoitin kukkasipuliravinnetta, joiden avulla kukinnan pitäisi olla pitkä ja rehevä sitten ensi keväänä.
Pihalla on tehty myös kiveyshommia: talon edestä sivulle menevälle L:n muotoiselle aluelle on laitettu tummanharmaat kivilaatat. Huippua, taas yksi juttu valmiina! Instagramissa olen myös vilautellut takapihan terassia, joka nyt kokonaisuudessaan on valmis. En malta odottaa ensi kesää, että pääsen istuttamaan kasveja terassin ja kallion väliin jäävälle alueelle…
Hienoa alkanutta viikkoa!

2 kommenttia:

  1. Uskoisitko, että kahlasin blogisi läpi jokaikistä kirjoitusta myöten alusta alkaen? Välillä tuli mieleen kulmien oikominen, mutta kun vähän väliä kirjoituksistasi löytyi hyödyllistä tietoa tulevaan raksaprojektiimme sekä hurjasti inspiraatiota, niin pakkohan se oli jatkaa. Muutaman viikon oli blogi auki selaimen välisivulla ja nyt sain urakan viimeisteltyä. Tähän kirjoitukseen ei ole muuta sanottavaa kuin, että ihanan pihan olette saaneet tehtyä :)

    Ja mahtava blogi. Toivottavasti jaksat vielä päivitellä. Laitan seurantaan Bloglovin'in kautta. Jos ehdit, niin tervetuloa seuraamaan mitä ideoitasi varastan meidän tulevaan kotiimme ;) www.kotitunteella.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Kiitos Essi ihanasta kommentista, et tiedäkään miten ilahdutit :) Blogia startatessani ajattelin että kiva jos joku muukin saa höpinöistäni jotain vinkkejä ja ideoita, ja on ollut mahtava huomata että niitä on täältä löydetty :) Blogi on ollut nyt pitkään tauolla; aika ei vain riitä kaikkeen ja tuntuu että innostuskin on tämän suhteen aina välillä kateissa. Tällaiset ihanat kommentit ja yhteydenotot kyllä saavat kaipaamaan bloggaamista ja sitä parasta osaa eli vuorovaikutusta lukijoiden kanssa. Kiva että säkin aloit kirjoittamaan, tulen tutustumaan blogiisi! Raksaintoa teille ja ihanaa joulun odotusta! :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!