sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Sateen jälkeen


Tänään nautin kauniista kesäpäivästä viime päivien sateiden jälkeen ja kävelin pihalla tutkimassa tiluksiani. Ihan hillitöntä mitä vauhtia kaikki kasvaa! Siis kaikki muu, paitsi se toinen puoli nurmikosta mistä olen jo aiemmin valitellut. Kohta näette itsekin.
Mutta tästä kulmauksessa olevasta pengerretystä kukkapenkistäni alkaa muotoutua jo aika kiva. Penkki on kahdessa tasossa ja ylempi osa alkaa olla jo melkein valmis. Tuijien ympäriltä löytyy vuorimänty ja seppelvarpuja. Kivien reunuksella kasvaa harmaa-ajuruohoa ja hopeahärkkiä, jotka sitten jossain vaiheessa ihanasti ryöppyävät kivien yli. Seppelvarvutkin saisivat pian tuosta tuuhentua; niin, ettei maata enää näy. Vaikka ovathan ne niin jo tehneetkin, ostohetkellä ne olivat pieniä kaljuja risuja.

Alemmas olen istuttanut vasta tyttären belliksen (näitä ajattelin hakea tähän rinnalle vielä muutaman lisää ja siirtää ne kaikki toiseen paikkaan vierekkäin - tykkään että samoja kukkia löytyy useampi kuin vain yksi), sen vierelle muutaman valkoisen ketoneilikan ja valkoista patjarikkoa. Patjarikkoa ajattelin hankkia vielä lisää ja istuttaa sen taakse muutaman korkeamman kasvin. Toisaalta en haluaisi hankkia hirveän montaa eri lajia, pelkään jotenkin että ilmeestä tulee liian rauhaton. En tiedä miksi ajattelen näin, vaikka värimaailma onkin vain vihreää, valkoista ja vaaleanpunaista.
Ja tässä näkyy sitä surkeaa nurmikkoa, joka ei vain meinaa kasvaa. Pitää varmaan taas hakea uusi pussi siemeniä ja uutta multaa, ja yrittää kylvää uudelleen nuo kaljut kohdat. Kuvassa laikukkaan nurmen lisäksi syyshortensia, kevätkaihonkukkaa, jo valtavasti viime vuodesta kasvanut rautatammi ja pihajasmike. Ja tietysti Hedda palloineen :)

Alemmassa kuvassa se paremmin voiva alue nurmikosta. On kyllä ihmeellistä tämä puutarhanhoito...
Aidan viereltä löytyy kevätkaihonkukan lisäksi taponlehteä. Sen takana kasvavat hienosti punatähkät, jotka nimestään huolimatta tulevat olemaan vaaleanpunaisia.
Toisella puolella löytyy kangasajuruohoa, joka rehottaa melkein jo liiankin villinä.
Länsipuolella olemme pikkuhiljaa aloitelleet kallioiden esiin kaivamista. Kallion päälle (onneksi yhteen kohtaan vain) kipattiin hiekkamaata, jota joskus tarvittiin johonkin, mutta enää ei tosiaankaan mihinkään. Ihan järkyttävä urakka poisviennissä tulee olemaan, kottikärryillä kun hiekkaa joudutaan tuosta paikasta pois kuskaamaan.

Alaterassin ja kallion väliin ei ole tarkoitus jättää paljoa tilaa. Niihin kallionkoloihin joihin saakka terassi ei ulotu, istutetaan jotain simppeleitä heinätyyppisiä juttuja. Muutaman istutuksen teinkin jo tuolle puolelle; istutin pohjattomiin ruukkuihin elefanttiheinää (kuvassa vasemmalla) ja japaninsaraa. Varsinkin elefanttiheinälle suositellaan tuollaista istutustapaa, muuten se saattaa levitä liian laajalle.

Tänä vuonna olen pysytellyt tiukemmalla linjalla kesäkukkien suhteen enkä ole hankkinut niitä ihan valtavia määriä. 

Isossa ruukussa kasvaa hirssiä ja valkoinen marketta…
pienemmissä ruukuissa valkoisia pelargoneja...
ja Tine K:n ruukussa laventelia. Parvekelaatikoihin istutin pelkkää murattia, ajatuksena pariisilaiset ryöppyävät murattiseinämät. No, nämä mun eivät ihan vielä näytä siltä… Kuvankin niistä unohdin ottaa, mutta ensi kerralla. Jos olisivat vaikka vähän kasvaneet siihen mennessä.
Pihalla raataminen on näköjään loputonta, mutta kivaa! Olisi vaan parempia pihailmoja, niin mikäs se olisi puuhaillessa. Hienoa alkavaa viikkoa!


6 kommenttia:

 1. Jos nurmikko paikkaamaan rupeat niin hyväksi havaittu konsti on tehdä mullasta ja hiekasta sellainen lähes 50/50 sekoitus (esim. Kottikärryissä) ja laittaa sinne cocktailiin ne ruohonsiemenet runsaalla kädellä. Sekaan voi vielä heittää vaikka lannoitteetkin. Itse tein tällä tavalla tänä vuonna ja ensi vuodelle ei paikattavaa jäänyt. Todella tuuheaa nurmea tuli ja lähti itämään kohtalaisen nopeasti.

  VastaaPoista
 2. Kivalta näyttää. Täällä myös pitäisi tehdä havupenkkejä ym.

  VastaaPoista
 3. Tosi kivan näköistä teillä jo pihassakin. Meillä tuo häämöttää kaaukana kaukana vasta alkaneen matkan toisessa päässä. Kyselin sulta sähköpostitse muutama viikko sitten arkkitehdistänne ja kerroin, että valittiin sama. Nyt projekti on alkanut ja tsemppasin itseni myös taltioimaan sen blogiin monien teidän raksablogilaisten innoittamana. Nyt se matka alkaa meilläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teidän raksamatka on alussa, mutta ennen kuin huomaattekaan, vauhti kiihtyy niin ettette meinaa perässä pysyä. Tsemppiä teille projektiin ja kiva että ryhdyit pitämään blogiakin kaiken keskellä. Seuraan varmasti! :)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!