perjantai 30. toukokuuta 2014

Pihavalaistus kuntoon
Kuten olette viime aikoina saaneet täältä jo useamman kerran lukea, olen aika tosi innoissani alkavasta kesästä ja siitä, että olen taas päässyt jatkamaan pihan rakentamista talven jälkeen. Viime kesänähän ehdimme tehdä u:n muotoisesta pihastamme sen isoimman alueen, eli eteläpuolen melkeinpä valmiiksi; teimme pihakiveyksiä ja -muureja, kylvimme nurmikon sekä istutimme suurimman osan istutuksista.

Pihavalaistusta emme ehtineet vielä viime kesänä toteuttaa ja pihapiirivalaisinten valitseminen sekä asentaminen olikin suunniteltu tehtäväksi tänä keväänä heti ekaksi. Tähän saumaan sattuikin täydellisesti Indiedaysin ja Airamin yhteistyö, jonka puitteissa pääsin suunnittelemaan ja toteuttamaan pihamme valaistuksen Airamin laadukkailla pihapiirivalaisimilla.
Kuten sisätiloissa, on valaistus yhtä tärkeä juttu myös ulkona. Pihavalaisimet ovat tärkeä osa pihan 'sisustusta', ne luovat viihtyisyyttä ja korostavat hämärän tullen pihan kasveja, puita, muotoja ja kulkuväyliä. Valaistus viimeistelee pihan ilmeen ja vaikka kaikki ei puutarhassa valmista olisikaan, niinkuin meillä vielä osittain, valaistuksen asentamisen jälkeen keskeneräisetkin paikat näyttävät jo tosi paljon valmiimmilta!

Meidän piha-aluetta rajaa kahdelta sivulta valkoiseksi rapattu harkkoaita, johon rakennusvaiheessa asennettiin sähkökaapelit kolmea muuriin kiinnitettävää pihavaloa varten. Valaisinten paikkoja oli tuolloin hiukan hankala miettiä muuten kuin vain summittain: mitään istutuksia kun ei silloin vielä ollut, eikä aidan viereen suunniteltua vierasautopaikkaa rajaavaa pihakivipengerrystä ollut myöskään tuolloin tehty. Airamin valikoimista löysimmekin meille täydellisesti sopivat, harjattua terästä olevat Alppila-valaisimet, joita pystyy kääntämään ja suuntaamaan miten haluaa. Näin ei sekään lamppu jää piiloon, jonka eteen istutin yhden syreenin. :) Suunnattavilla valaisimilla pystyy myös luomaan pihalle aina halutessaan uudenlaisia tunnelmia kääntämällä valon osoittamaan eri suuntaan. Ja muuten, Alppila-valaisimet ovat sopivia myös sisätiloihin, kylpyhuoneeseenkin.


Nämä kuvat on napattu pari viikkoa sitten ja on huimaa, miten erilaiselta piha näyttää tällä hetkellä. Jasmiinit, syreenit ja hortensiat ovat kasvaneet kuvan tilanteesta varmaan puolella! Istutusten takaa pilkistävälle patolevyn suikaleelle pitäisi keksiä vielä jotain. Lisää kuorikatetta tai pyöreitä kiviä?Alppila-valaisimien luoma valo on tosi kaunis ja tuo pihalle ihanan tunnelman.Myös pihan länsipuolta rajaa samanlainen valkoinen aita. Tämän puolen aitaan emme laittaneet sähkökaapeleita vaan halusimme hoitaa valaistuksen parilla istutusten sekaan maastoutuvilla kohdevaloilla sekä terassilaudoitukseen upotettavilla spoteilla. 

Airamin valikoimasta löysimme helposti asennettavia maapiikillisiä puutarhakohdevaloja joissa on näissäkin säädettävä valaisukulma. Näitä laitoimme (minä laitoin!) pylväshaapojen juurille, josta ne samalla valaisevat ja korostavat kivasti puiden taakse jäävää kalliota.

Tämä puoli pihaahan on vielä täysin työn alla, siellä ei toistaiseksi ole haapoja ja muutamaa köynnöshortensiaa lukuunottamatta vielä mitään. Rinteeseen tulevat puiset portaatkin ovat rakentamatta. Mutta ihanaa miten pelkästään valaistuksella saa ilmettä valmiimmaksi ja viimeistellymmäksi. Hämärän tullen kalliosta nousee valon avulla kiinnostavia muotoja ja haapojen lehdet välkkyvät kultaisina. Rikkaruohoiseen muhkuramaahan ei kiinnitä enää ollenkaan huomiota!

Päivänvalossa tilanne on toki hieman eri…
… mutta illan hämyssä tämäkin osa pihasta muuttuu valaistuksen ansiosta kutsuvaksi. Kallion koloihin istutan isoja heiniä, pensaita ja kivikkokasveja.


Yhdessä terassilaudoitukseen upotettavien Airamin Malmi-maavalojen kanssa fiilis on tosi kiva ja näin tännekin, vielä vaiheessa olevaan tilaan saadaan sitä kaivattua lisää. Puhumattakaan tietysti siitä, miten pihavalaistus viimeistelee valmiin osan pihasta ja tuo sen kuuluisan pisteen iin päälle.
Airamin valikoimasta löytyy kattava tarjonta erilaisia piha- sekä asuntovalaisimia, koriste- ja jouluvalojakin. Pihavalaisimien jälleenmyyjiä ovat Airamin pihapiirivalaisimia myyvät rautakaupat, sähköliikkeet ja sähköurakoitsijat ympäri Suomen.


Tunnelmallisia pihahetkiä ja ihanaa viikonloppua!

13 kommenttia:

 1. Voi, kauniit valot olette valinneet! Näyttää tunnelmallisella ja harmoniselta.
  -Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Valot on kyllä kivat ja pihalla tunnelmallista :)

   Poista
 2. Tyylikkäät valot teillä on! :) Meilläkin on tuo sama homma kotipihalla edessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valoja valitsemaan sitten vaan, ne kyllä muuttaa pihan ilmettä positiivisella tavalla. :)

   Poista
 3. Hieno valaistus. Olisi kiva nähdä vielä piha loppukesällä kun kasvit ovat kasvaneet ja piha hämärtää jo aiemmin illalla.
  Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula! Täytyy kuvailla pihaa tänne vielä uudestaan, kasvillisuus on jo nyt ihan erinäköistä kuin noissa postauksen kuvissa. :)

   Poista
 4. Upean näköistä! Tuo harkkoaidanne kiinnostaa, minkämoinen projekti oli ja minkämoiset kustannukset noin suurinpiirteein?

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!