sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen tipukakku


Esikoisen synttärit sattuivat tänä vuonna pääsiäiselle, joten kakkukin oli tietysti pääsiäisteemaaan sopiva. Nuorempi tytär löysi uusimmasta Talo&Koti -lehdestä Kinuskikissan palstalta hauskannäköisen kakun ja halusi välttämättä leipoa sen ison siskon juhliin.




Pääsiäisen kauneimpia kukkia ovat perunanarsissit, jotka istutin tänä vuonna Tine K:n pastellisiin fasetteihin. Ne pääsivät koristamaan juhlapöytääkin.




Kakun valmistelu alkoi jo juhlia edeltävänä päivänä hauskoilla tiputalkoilla. Keltaista marsipaania kroppiin, punaista sokerimassaa tipujen nokkia varten ja strösseleitä silmiksi. Meidän tipuista tulikin aika psykedeelisiä :D Ennen juhlia lapset asettelivat tiput kakun reunoille ja muutaman kakun päälle asetettuun halkaistuun suklaamunaan. Sovelsin reseptiä sen verran, etten värjännyt kuorrutusta keltaiseksi ja pursotuksen sijaan vain levitin sen kevyesti kakun päälle. Täytteestäkin jätin pois ohjeessa olleet rusinat ja mantelit.




Kakku oli tosi hyvää! Ainoastaan täytteen sisälle tuleva suklaarouhe jäi kuivahkoksi, vaikka kakku hyytyikin jääkaapissa melkein neljä tuntia. Ohjeen mukaan kakkuun laitetaan aluksi puolet täytteestä, sen jälkeen täytteeseen tehdään kolo, johon suklaarouhe kaadetaan. Tämän jälkeen loput täytteestä levitetään rouheen päälle ja kulhoon. Jos tekisin kakun uudestaan, en laittaisi suklaarouhetta koloon sellaisenaan, vaan sekoittaisin sen ensin sopivaan määrään täytettä.






Kinuskikissan pääsiäiskakku (hiukan sävellettynä)

POHJA: 
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl perunajauhoa
2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta

KOSTUTUS
1 1/2 dl maitoa

TÄYTE
4 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
1/2 dl sokeria
(3/4 dl mantelirouhetta ja 3/4 dl paloiteltuja rusinoita)
1/2 dl sitruunamehua

TÄYTTEEN SISÄLLE
90 g tummaa suklaata

KUORRUTUS
3 dl vispikermaa tai kevytvispiä
2 tl sokeria
(keltaista pasta- tai tomuväriä)
1 rkl vaniljakreemijauhetta

KORISTELUUN
1 suklaamuna
keltaista ja punaista marsipaania
strösseleitä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja kääntele munavaahdon joukkoon. Levitä pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa n. 7-8-min. Kumoa heti uunista ottamisen jälkeen toisen leivinpaperin päälle ja irrota toinen leivinpaperi varovasti.

Vuoraa n. 2 l kulho tuorekelmulla. Leikkaa kakkupohjasta paloja ja peitä niillä kulhon sisäpinta. Kostuta maidolla. Säästä loput pohjalevystä kanneksi.

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon tuorejuusto ja sokeri. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen (eikä haittaa vaikka ei kovin ohuena nauhana menisikään :)).

Rouhi suklaa. Kaada reilu puolet täytteestä kulhoom. Tee lusikalla kolo keskelle ja täytä se kermatäyte-suklaarouheseoksella. Levitä kulhoon loput täytteestä. Peitä pinta jäljellä olevalla pohjalla. Peitä tuorekelmulla ja anna hyytyä kolme-neljä tuntia jääkaapissa. Laita kakun päälle tarjoilulautanen ja kumoa kakku. Poista kulho ja kelmu.

Mittaa kulhoon kuorrutusaineet ja vatkaa vaahdoksi. Levitä varovasti kakun päälle. Pyörittele marsipaanista pieniä palloja tipujen vartaloiksi. Muotoile punaisesta marsipaanista nokat ja laita strösseleitä silmiksi. Murra suklaamunasta paloja ja asettele ne tipujen kanssa kakun päälle ja reunoille.


2 kommenttia:

  1. voi kun on suloinen tipukakku :)
    http://kotihiirivarvikossa.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos suloisesta kommentista, Marru :)

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!