tiistai 21. tammikuuta 2014

Kylpyhuoneen betoniseinätNettirautakauppa taloon.com kutsui minut osallistumaan Raksaniksit -blogikilpailuun, jossa etsitään bloggaajien ajansäästövinkkejä rakentamiseen, remontointiin ja sisustamiseen liittyen. Kilpailu katkaisee hetkeksi ihan luvattoman pitkäksi venähtäneen blogihiljaisuuteni. Vaikka miten mielelläni kirjoittelisin, ei aika kuitenkaan riitä kaikkeen. Kevät on kuitenkin tulossa, joten ehkä blogikin ajoittain taas valpastuu.

Mutta mennään asiaan. Minun ajansäästövinkkini on laatoituksen unohtaminen kylpyhuoneessa. Laatoitukselle on siis olemassa vaihtoehtoja, jotka saattavat olla työvaiheiltaan paljon nopeampia kuin laattojen seinille latominen. Tässä tapauksessa kyse on betonisista seinäpinnoista, joiden toteuttamisen ajatellaan usein olevan aika hankalaa ja monimutkaista. 

Taloa suunnitellessamme 'betoniseinä jonnekin' oli haavelistalla siellä korkeimmassa päässä (niiden betonisten keittiötasojen lisäksi) ja olikin jo pian selvää, että alakerran kylppäriin sellaiset tehdään. Ajansäästöä siinä ei mietitty, mutta oli kiva yllätys sitten huomata miten nopeasti työ edistyi.
Meidän kylppärissä päätyseinä sekä ammeen etuseinämä (joka myös harkoista muurattu) on käsitelty vesitiiviillä sementtipohjaisella Micromortero -mikrotasoitteella. Laattapintaakin kylpyhuoneessa on: muut seinäpinnat valkoista mattapintaista 30x60 cm laattaa ja lattiassa Pukkilan mustaa kuusikulmaista kaakelia. Kylppärisuunnitelmista voit lukea tarkemmin mm. täältä.

Betonintapaisia sisustuslaasteja löytyy ainakin muutamalta toimittajalta. Näissä työn tekee aina aineen käsittelyyn erikoistunut asentaja (ja tässä muuten yksi ajansäästövinkki lisää: asentajilla taitaa olla aina jonoa, joten asennusaikaa olisi ainakin meidän tapauksessa joutunut odottamaan yli parikin kuukautta). Me emme halunneet (/voineet, malttaneet) odottaa ja jatkoimme etsintöjä sellaisen laastin löytämiseksi, jonka pystyisi asentamaan itse. Micromortero -tasoitteesta olimme kuulleet kehuja monesta paikasta ja SBL:stä tätä pystyi ostamaan suoraan.

Micromortero-pinnoite on asennettuna vesitiivis, kestää kovaa kulutusta, lämpöä ja kylmää. Materiaali on hieman elastinen ja siksi asennettuna lähes halkeamaton. Laasti levitetään erikoisliipillä, mikä mahdollistaa tarkan levityspaksuuden kontrollin.image1
Kuva: SBLTyö alkaa jauheen sekoittamisella akryylinesteeseen. Laastia levitetään teräslastalla useita ohuita kerroksia (paksuudeltaan max. 2 mm). Toista levityskertaa pääsi tekemään hyvin pian, laasti kuivui tosi nopeasti. Kun pintaan on tyytyväinen, viimeistellään se vahalla tai mattapintaisella polyuretaanilakalla, kuten meillä. Laastin käsittely ja levittäminen oli miehen mukaan helppoa ja onnistui hyvin ihan perus-tasoituskokemuksella. Ja lopputulos on juuri sellainen kuin pitääkin, ihanan harmaa ja hieman eläväinen – siis kaunis, betonimainen pinta. 


Oikeastaan tärkein vinkkini kanssaraksaajille on kuitenkin se, että kaikki joka tapauksessa vie sen oman aikansa. Usein asiat menevät hienosti ja putkeen, mutta välillä tapahtuu hidastuksia jotka johtuvat milloin mistäkin. Useimmiten itsestä riippumattomista syistä. Kaikki vaikuttaa silloin tietysti kaikkeen ja yhden asian hidastuminen voi kertautua moneen asiaan eteenpäin. Näistä huolimatta kannattaa olla stressaamatta (turhista ainakaan) ja yrittää jatkaa urakkaansa hyvillä mielin. Oma asenne on raksaamisessa niitä tärkeimpiä juttuja!

Jos pidit kirjoituksestani ja koit sen hyödylliseksi, voit käydä äänestämässä Villa Heddaa täällä. Tutustu myös muiden bloggaajien antamiin vinkkeihin ja muista äänestää: kaikkien äänensä antaneiden kesken arvotaan Boschin akkuruuvinväännin (arvo 479 €). *Toteutettu yhteistyössä taloon.com -nettirautakaupan kanssa.

12 kommenttia:

 1. Kiitos tästä itselleni ajankohtaisesta jutusta! Muistatko mikä sävy teillä on tuossa Micromortessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tästä oli apua! :) Meidän Micromortero on sävyä Gris Claro.

   Poista
 2. Oi että, onpa hieno! Juurikin semmoista pintaa mitä itsekin tulevaan taloon tahtoisin.
  Kävin sbl:n sivuilla pyörähtämässä, mutten löytänyt sieltä enkä googlettamalla edes suuntaa-antavia hintatietoja micromorterosta. Osaisitko kertoa aineen menekin ja säkkihinnan?

  Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että tykkäät!
   Ainetta ostetaan neliöittäin ja hinta oli muistaakseni n. 30 e/m2. Meidän reiluun 6 neliöön meni tavaraa noin 5 kg.

   Poista
 3. Hei, näyttääpä hyvältä. Meillä haaveillaan myös betoniseinistä kylppäriin. Toimiiko tämä siis vedeneristeenä seinissä vai onko siellä alla vesieriste ja sitten tämä siinä päällä? Miten liitynnät lattian vesieristeisiin on tehty? Vahvikenauha kulmaan lattiavesieristeellä ja sitten tätä siihen päälle?
  Sami RintaWillasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sami, meillä on alla vesieriste ('ehjä', joka paikkaan levitetty, kankaat ja vahvikkeet kuten pitää), sen päällä saneerauslaasti ja sitten sen päälle levitetty tämä. Hyvin on toiminut, ja pinta näyttää edelleen erittäin hyvältä. Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi?!
   T. Mia

   Poista
  2. Moi Mia
   Jep, selvensi. Taidanpa tehdä samanlaisen, on niin upea. Kiitos vastauksesta!
   -Sami

   Poista
  3. Hyvä homma! Seinästä tulee varmasti hieno! :)

   Poista
 4. Hei! Hienolta näyttää. Onko tuo pinta mattamainen, eikä kiiltävä? Saitteko sen aika juuri tuolla lakalla? SBL liikkeessä pinta oli aika kiiltävä... Kiitos! Ja itse suosisin mattamaista pintaa. Terkuin, Lotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lotta! Pinta on aika satiinimainen, eikä näytä super-kiiltävältä (ja johtuu siis juuri siitä päälle laitetusta lakasta). Riippuu vähän miten valo osuu siihen. Minäkin halusin mahdollisimman mattaista pintaa, mutta onneksi tässä on tosi mattamainen fiilis joka tapauksessa - ainakin meidän kylppärin valoissa. Ja tuntu on ihana, ei siis yhtään sellainen karhea kylmät väreet -santapaperi :)

   Poista
 5. Hei! Hienolta näyttää! Itse mietin voisiko tämän toteuttaa kaakeleiden päälle? Joku tasauslaasti väliin ja sitten betoni päälle.. Voisikohan toimia? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ann! Kyllä tämän voi laittaa myös kaakeleiden päälle. Juuri noin kuten yllä pohdiskelit :)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!