sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Ikea Norden tuunattuna

Sähköpostiin on pompahtanut muutaman kerran kysymyksiä meidän ruokapöydästä ja blogin statistiikasta huomaan että Villa Heddan ruokapöytä esiintyy hakusanana varsin usein. Pitänee siis  varmaan kertoa siitä tarkemmin :) Pöytähän näyttää tutulta mutta ei kuitenkaan ihan; se on Ikean koivuinen Norden, tuunattuna. 
Nordenista löytyy kaksi eri vaihtoehtoa: valkoinen (maalattua saarniviilua) ja massiivipuinen, lakattu koivu. Malliltaan pöytä on ihanan eleetön ja aikaa kestävä, iso koko ja jatkettavuus on tietysti plussaa – ilman jatkopalaakin pöydän ääreen mahtuu kolme tuolia rinnakkain. Värivaihtoehdot kuitenkin mietityttivät: en halunnut valkoista pöytää (koska meillä on valkoiset ruokapöydän tuolit, vaikka eipä se mikään syy kyllä ole), ja koivu ei mielestäni sopinut tammiseen lattiaan. Pöydän malli miellytti kuitenkin sen verran paljon, että uskottelin itselleni suitsait äkkiä hiovani pöydästä lakan pois ja käsitteleväni sen kätevästi uuden väriseksi. 

Eikä homma hankala ollutkaan, työläs kylläkin. Onneksi mulla oli sopiva tila missä askarrella; lähes tyhjä motivaatiokämppä hetkeä ennen muuttoa. Ja kuten arvaattekin, työläin osa oli saada pöydästä lakka pois. Aluksi kokeilin hioa käsin, eri vahvuisilla hiekkapapereilla. Pian kuitenkin vaihdoin hiomakoneeseen, kun meiltä sellainen löytyi. Käsin hommaan olisi varmasti mennyt vieläkin kauemmin, eikä se hirveän nopeaa sillä koneellakaan ollut.  
Kolmisen päivää kestäneen hionnan jälkeen (pari h/päivä -rytmillä) pääsin vihdoin pintakäsittelyvaiheeseen.. Googlailin eri käsittelyvaihtoehtoja ja pätevän K-raudan myyjän kanssa keskusteltuani päädyin Liberonin puuvahaan. Väriksi valitsin Salvian, joka on sävyltään ehkä lähimpänä harmahtavan vihreään taittavaa mutaa.

Nimestään huolimatta vaha on ihan juoksevaa petsityyppistä ainetta, jota levitetään pensselillä puun syiden suuntaisesti. Vaha kuivaa suht nopeasti, parissa tunnissa. Purkillinen riitti tämän kokoisessa pöydässä kertakäsittelyyn, tosin jalkoihin sain levitettyä toisenkin kerroksen. Yksikin levityskerta saa aikaan kauniin pinnan, mutta suunnitelmissani on uusia vielä käsittely ja saada väri näin hieman vielä tummemmaksi.
Laiskana Muuttokiireissä jätin käsittelemättä pöydän alla olevat luiskat, joilla pöytälevy pidennettäessä liukuu. Eihän niitä normaalisti näe, mutta vähän alaviistosta katsoessa käsittelemätön koivu (näitä ei oltu onneksi lakattu!) hiukan pistää silmään. Tokalla rundilla täytyy fiksata nämäkin.

Pöytää on nyt ahkerasti pyyhitty ja pesty reilut puolitoista vuotta. Vaha on kestänyt hienosti ja pöydän pinta näyttää edelleen hyvältä. Pikku tuunausprojekti siis onnistui ihan mainiosti. Helpommallakin tosin voisi päästä, ostamalla suoraan oikean värisen pöydän. :)


PS. Kuvat napattu Canonilta testattavaksi saadulla EOS 650D:llä ja 40mm:n objektiivilla; meni joulupukin listalle ihan samantien!4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä mielenkiintoisesta postauksesta! Olemme myös suunnitelleen keittiönpöydän tuunausta, joten kiva nähdä että lopputuloksesta saa näin kauniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Kokeilemaan vaan, lopputulos yllätti minutkin positiivisella tavalla. :) Puuvaha on mielestäni maalia kivempi 'työstää' ja siitä syntyvä pinta on tosi miellyttävä.

   Poista
 2. Hyvältä näyttää! Meillä Ikean peruspöytä tuunattu myös jo pariin otteeseen :) Ja upeat kuvat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Elina! Ai teilläkin on tuunattu pöytä, on muuten kiva miten ihan peruspöydästä saa suht pienellä modauksella ihan oman näköisen. Löytyyköhän sulla blogistasi kuvia teidän pöydästä, alkoi kiinnostamaan... :)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!