tiistai 12. maaliskuuta 2013

Pihasuunnitelma

Jo muutaman kerran olen luvannut vilauttaa teille vastavalmistunutta pihasuunnitelmaamme ja tässä se nyt on, ehdin vihdoin kuvaamaan sen päivänvalossa.

Meidän tonttihan on tosi pieni, vain n. 600 m2. Pihaa on kuitenkin talon jokaisella sivulla, suurimmat alueet avautuvat etelään ja länteen. Pihasuunnitelma kattaa koko pihan, joka on tällä hetkellä hyvinkin neitseellisessä tilassa, ts. kaivinkoneen jäljiltä. Vaikka saimme syksyllä kaivettua pintamuodot melkein kohdilleen, vielä on kuitenkin tarvetta kaivinkoneelle. Lisäksi länsirajalle on rakennettava muuri/aita; naapurin tontti on hieman korkeampana kuin meidän.

Pihalla on aika paljon kalliota, mikä halutaan säilyttää. Saattaa olla että kallio on jostain kohtaa kaventunut (tähän suunnitelmaan piirrettyyn kallioon verrattuna) naapuruston räjäytystöiden seurauksena, mutta se selviää tarkemmin sitten kunhan päästään kaivamaan.

Pihalle tehdään kiveyksiä ja pihaportaita, mutta tilaa jätetään nurmikollekin. Alakerran terassi tehdään todennäköisesti puusta, vaikka materiaalia ei ihan vielä olekaan lyöty lukkoon. 
Autopaikka rajataan muusta pihasta tummanharmailla muurikivillä.
Suunnitelman perusidea on pysynyt edelleen samana; runsasta, rehevää, vanhan ajan huvilameininkiä. Meille tulee siis vaahteroita, syreenejä, jasmikkeita, muutamia havupuita, pylväshaapoja... Hortensioita, pioneja, hedelmäpuita, monia erilaisia perennoja, pensaita. Myös erilaisia kiviä, sekä puron ja altaan ympärille erilaisia ruohoja. Pihaa ei kuitenkaan istuteta tukkoon eikä liian täyteen, vaan tilaa jätetään leikeille ja avaruudelle.

Pihaa ryhdytään toteuttamaan pikkuhiljaa (on se sen verran kallistakin lystiä). Ensiksi todennäköisesti tehdään kiveyksiä, istutetaan puita ja pensaita ja kylvetään nurmikko - tai hankitaan suoraan siirtonurmi.

Pihasuunnitelmaamme kuului työvaiheselostus ja kustannushaarukka em. töistä, 38-sivuinen (!) kasvisuunnitelma sekä tottakai se itse pihasuunnitelma. Suunnitelman teki puistopuutarhuri, floristi Arja Lautiola (arja.lautiola@hotmail.com), jota todella voin suositella lämpimästi. Loistava asiantuntemus, näkemys ja paljon hyviä ideoita. Emme itse tulleet tosiaankaan ajatelleeksi esimerkiksi puroa tontin jyrkähköön kohtaan, mutta sehän sopii siihen täydellisesti - meiningillä 'mitä et voi poistaa, korosta'.

Voi tule jo kevät, niin päästään hommiin!

8 kommenttia:

 1. Teillä on sitten suunnilleen saman kokoinen tontti kuin meilläkin (meidän tontti on 595m2).

  Talon seinästä tontin itärajalle ei ilmeisesti ole kovin pitkä matka? Meillä taas talo on rakennettu yhdestä kulmasta melkein tontin rajaan kiinni, jolloin toiselle puolen saatiin edes jonkinlainen piha. Tosin sillä tontin sivulla naapurin talo on tontin rajassa kiinni. Onneksi kuitenkaan siinä seinässä ei ole ikkunoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän tontit on sitten ihan samaa kokoluokkaa :)

   Itärajalle ei tosiaan pitkää matkaa ole. Talon itäpuolella kulkee pihatie, joten se osa pihasta ei kummempaa suunnitelmaa tarvitse. Jotain istutuksia siihenkin tulee, mitä nyt mahtuu. Mekin haluttiin talo enemmän toiseen sivuun/mahdollisimman lähelle pohjoisrajaa, että saatiin mahdollisimman iso alue eteläpuolelle.

   Poista
 2. Kehtaisinko kysyä, mitä tuon suunnitelman tekeminen maksoi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan ihan suht. normaaleissa summissa pyöritään. Esimerkkihinnaston pihasuunnittelijoiden taksoista löydät esim. täältä: http://puutarha.net/artikkelit/1940/pihasuunnittelija.htm

   Poista
 3. Vaikuttaa todella kivalta ja hyvin mietityltä suunnitelmalta! Tykkään erityisesti kasvien ja puiden sommitelmista, siitä että ne ovat kauniisti muodostetuissa ryhmissä eivätkä sinne tänne yksinään ripoteltuina. Pihastanne tulee aivan ihana!! :)
  T. Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna, meidänkin mielestä suunnitelma vaikuttaa oikein hyvältä. Ja se on kyllä perusteellisesti ja monelta kantilta mietitty! :) Totta tuo mitä sanoit kauniista ryhmistä, itse en välttämättä olisi osannut tuollaisia kokonaisuuksia ollenkaan miettiä/sommitella. :)

   Poista
 4. Miten tuo puro toteutetaan? Se kuulostaa tosi hienolta idealta. Meillä olisi rinnettä enemmänkin, mutta erityisesti pohjoisnurkassa puro voisi tuoda kiva lisän. Pihasuunnittelu olisi meilläkin kyllä tarpeen. Meillä jäi kyllä kivasti koko takapiha alkuperäiseen kuntoon (= villiintynyt entinen puutarha syreeneineen ja omenapuineen), mutta uudelleenjärjestelyitä kaivataan. Tontti on tosi haastava, kun kallio on niin jyrkkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puro on minunkin mielestäni tosi hauska idea ja varmasti kivasti korostaa rinnettä, mihin sitä on suunniteltu. Toteustapa ei ole vielä ihan selvillä, mutta ideoita jo on, mm. sellainen betonilaatoista tehty porrastyyppinen ratkaisu. Olen suunnitellut tekeväni oman postauksen näistä inspiskuvista, joita olen tähän aiheeseen liittyen kerännyt.

   Teidän piha kuulostaa ihan mahtavalta! Villiintynyt vanha puutarha on varmasti todella romanttisen kaunis ja sitä on varmasti hauska lähteä muokkaamaan omiin tarpeiksiin sopivaksi. Ja kalliotontit, ne vaan on niin ihania, oli jyrkkiä tai ei.:)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!