lauantai 5. tammikuuta 2013

Takka valmistuu

Pientä kiirettä taas! Ihanaa, että on ollut muutama vapaapäivä. On voinut ottaa ihan rennosti ja vähän lepäilläkin. Ja niin, muurata. Lähestyvän joulun kunniaksi ollaan päätetty laittaa kämppä hyrskyn myrskyn ja aloittaa takan kuorien muuraus.Juttujani pidempään seuranneet muistavatkin ehkä, että tuon vesitakkasydämen kanssa on ollut savuttamisongelmia, joiden takia emme ole uskaltaneet kuorten muurausta aloittaa aikaisemmin. Olisi ollutkin suurempi juttu purkaa muuratut tiilet pois, jos koko takkasydän olisi osoittautunut vialliseksi ja olisi pitänyt vaihtaa se ehjään...

Jo kesällä korotimme jonkun verran katolla olevaa piippua, mutta tämä ei vielä auttanut. Vasta toinen korotus tuotti tulosta ja sen jälkeen takka ei ole savuttanut enää. Piippu on nyt korkeudeltaan n. 1,2 m. Muutenkin tätä takkaa kannattaa polttaa kunnon tulella, silloin se vetää varmasti hyvin.

No, nyt ollaan siis siinä pisteessä että muuraus alkaa valmistua. Takasta tulee aika samannäköinen kuin vuosi sitten suunnittelin. Luukun yläpuolelle tulee 'hyllytaso', tätä mies puuhaa juuri nyt. Vasemmalla puolella on paikka takkapuille. Puulokeroon piiloutuu myös takan putkisto, johon täytyy päästä tarvittaessa käsiksi. Uutena juttuna taitava mieheni muurasi takan oikealle puolelle kaksi hyllyä. Nämä on mielestäni niin ihanat! Niihin voi sitten laittaa kynttilöitä, pienen maljakon, laskea kädestään viinilasin ja kirjan... Sanoinko jo, että laitan sitten tuohon kulmaan, hyllyjen eteen, jonkun pienen nojatuolin ja jalkalampun? Näen jo silmissäni miten ihana, lämpöinen lukupaikka tässä tulee olemaan.
Muurauksen jälkeen takka tietysti rapataan valkoiseksi ja sileäpintaiseksi. Takan edustalle, parkettia suojaamaan, tulee kirkas lasilevy.

Nyt imuri käteen ja laastin jämiä putsaamaan. Mukavaa lauantai-iltaa!

1 kommentti:


 1. Otto. kirjoitti 9.1.2013 klo 08.51
  Vuodenvaihteen hässäköissä tämä meni ohi, mutta kommentoin nyt. Mikäli puulla lämmittäminen ja sen taustat sekä muutama hyvä kikka kiinnostaa, niin suosittelen hankkimaan Osmo Perälän kirjoittaman Puulämmittäjän käsikirjan: http://www.karisto.fi/portal/suomi/kustannusliike/kirjat/?action=kirja&pid=1640.

  Sieltä löytyy hyviä vinkkejä puun oikeaoppiseen polttamiseen sekä kaikkea muuta aina kaatamisesta, kuljettamisesta ja varastoinnista käsittelyssä tarvittaviin välineisiin ja niiden huoltoon saakka.

  Riittävästä korvausilman saannista on varmastikin huolehdittu? Tuo hormin korotus on ollut hyvä konsti saada vetoa paremmaksi.
  Mia kirjoitti 13.2.2013 klo 21.12
  Kiitti Otto kommentista ja sorry että vastaus on jäänyt!
  Olenkin kuullut tuosta suosittelemastasi kirjasta, täytyisi varmaan hankkia se, olisi varmasti hyödyllinen opus.

  Korvausilman saanti on kyllä riittävää, ja ollutkin koko ajan. Hormin korotus taisi olla se mikä meidän jutussa tökki, mutta nyt se on kunnossa ja takka vetää kuin mikä.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!