lauantai 5. tammikuuta 2013

Komentokeskus


...kodin sydän ja keskipiste, sellaiseksi on muodostunut meidän keittiön saareke.
Sen ääressä tehdään vaikka mitä. Askarrellaan, piirretään, pelataan, luetaan. Syödään aamiaista tai iltapalaa. Välillä se toimii lasten omana ruokapöytänä, isompien juhlien aikaan siihen saatetaan kattaa noutopöytä tai laittaa tarjolle juomat. Milloin mitäkin.

Alunperin keittiön saarekkeen piti olla puolet kapeampi kuin nyt. Onneksi keksin, että laitetaan saarekkeeseen kahdet kaapit/laatikostot vastakkain, tilaa sille kun kerran oli. Silloin ajattelin että mahdutaan siinä sitten lasten kanssa leipomaan kunnolla. Poikkeus kuitenkin vahvistaa säännön: vaikka kaikkea muuta saarekkeella puuhaillaankin, jostain syystä ollaan aina leivottu ruokapöydällä.Saarekkeessa on keittiön puolella leveät laatikot, joissa säilytetään mm. kattiloita, pannuja ja tarjoiluastioita. Olohuoneen puolella taas on kaapit, joista löytyy harvemmin käytettäviä astioita, maljakoita, jne.
Saarekkeessa on myös liesi. Ruokaa laittaessa onkin kiva jutella samalla vaikka tv:tä katsovien muksujen kanssa. Tai jos on vieraita, ei kokin tarvitse olla yksinään keittiössä, koska oleskelutilat ovat keittiön ympärillä.Itse tykkään avokeittiöistä, kuten varmaan useimmat tänä päivänä. Olen kuitenkin huomannut, että tämä on sukupolvia jakava kysymys. Kun meidän talon pohjapiirrosta mietittiin ja pyöriteltiin, kommentoi äiti että eikö tuohon keittiöön kannattaisi laittaa jotain seinää, ettei se ole niin avoinna olohuoneeseen. Tiesin äidin mielipiteen jo etukäteen ja näin taitavat ajatella jotkut muutkin samaa ikäluokkaa olevat. Oletteko huomanneet saman?
Mua taas ei haittaa ollenkaan keittiöstä ehkä näkyvät pienet sotkut. Tiskikonetta täytetään meillä ahkerasti ja onneksi allas on iso, jonne mahtuu paljon likaisia astioita piiloon vaikka niitä ei heti jaksaisi koneeseen laittaakaan. Muutenhan keittiön 'sotku' on ruoanlaitosta johtuvaa ja mitäs sotkua se nyt olisi?
Noh, alla olevassa kuvassa kyllä on poikkeuksellisenkin siistiä, täytyy myöntää. Ja arkisin pöydälle kerääntyy kuin huomaamatta iso pino postia ja kaiken maailman papereita, joiden purkamiseen menee aina tovi.

50799f1ec98c7e452600007a.jpg

Nyt meidän keittiöstä kantautuu jo valmisteilla olevan sunnuntairuoan, paahtopaistin, tuoksu. Liesituulettimen valo loistaa himmeästi ja on kauniin tunnelmallista.

Mukavaa lauantai-iltaa, ihanat!

3 kommenttia:

 1. Laural kirjoitti 14.10.2012 klo 19.52
  Teillä on kyllä tosi kaunis keittiö. Meillä tulee uuteen taloon aika iso keittiö (36m2), mutta tv-huone on hieman erikseen, niin että siihen saa liukuoven väliin. Kodinkoneet on tv-tilasta mahdollisimman kaukana. Meillä oli jo edellisessä talossa ja varsinkin tässä väliaikaisen kämpän avoimessa tilassa se ongelma, että lapset eivät kuule lastenohjelmia kun keittiössä kokataan. Ja tässä väliaikaisessa, kun keittiön pöydän ääressä pitää kirkkaita valoja esim. illalla kun lasten nukuttua haluaisi askarrella jotain, niin valot heijastuu ikävästi telkkarista. En myöskään pidä siitä jos ruuan hajut ja rasvakäry leviää koko kämppään. Siksi me päädyimme ihan erilliseen keittiöön. Mutta mikä on meidän perheelle hyvä, ei varmasti sovi kaikille :)

  Mia kirjoitti 14.10.2012 klo 21.43
  Kiitti kommentista Laura1!
  Voi, teidän keittiö on kyllä mahtavan kokoinen! Erillisessäkin keittiössä on ilman muuta puolensa. Me mietittiin paljon tuota melua ja ruoan hajujen leviämistä ympäri taloa ja valittiinkin mahd. hiljaiset kodinkoneet sekä tehokas liesituuletin (liesituulettimessa kaksi tuuletinyksikköä). Hyvin on toimineet, lapset eivät ole valittaneet mökästä (paitsi jos satutaan imuroimaan lastenohjelmien aikana :) eikä ruoan hajukaan tartu vaatteisiin.
  Raksaintoa teille ja mukavaa sunnuntain jatkoa!

  Laura kirjoitti 15.10.2012 klo 21.47
  Kenen teillä olikaan tuo liesituuletin? Mulla on ehkä pieni pakkomielle tosta ruuankärystä :) Kuulosti niin hyvältä tuo teidän versio. Meillä kyllä tulee seinään kiinnittyvä malli.

  Tohon sotku juttuun piti vielä sanoa, että parasta kodissa on se jos se toimii omalle perheelle, eikä vain niitä hetkiä varten kun on vieraita. Meillä panostetaan keittiöön juuri siksi, että meilläkin se on kodin hermokeskus, jossa kaikki tapahtuu :)

  Mia kirjoitti 16.10.2012 klo 09.10
  Liesituuletin on Elican Twin. Se on kivan näköinen ja erittäin tehokas, voin kyllä suositella jos päätättekin vaihtaa seinämallin johonkin muuhun :)

  Keittiö on kyllä meidänkin kodin tärkein huone, epäilemättä. Ja noinhan se on, että kodin pitää toimia niille, ketkä siinä asuvat. Ja siinä myös se suuri haaste: osata suunnitella vasta mielessä oleva koti sellaiseksi että se toimii myös tosielämässä. Onneksi on ammattilaisia käytettävissä! :)

  VastaaPoista
 2. Paula kirjoitti 16.10.2012 klo 12.31
  Moikka,

  Taidan ensimmäistä kertaa kommentoida blogiasi. Teillä on kaunis talo ja aivan ihana keittiö! Me valitsimme myös Kvikin Mano-keittiön uuteen kotiimme, jossa on nyt asuttu reilut puolisen vuotta. Saarekkeemme on samantyyppinen, kooltaan 240 x 120 cm ja meilläkin se on ehdoton kodin sydän ja komentokeskus. Mietin aluksi, että meneekö koko överiksi, mutta lopputulos on ihana. :) Pohdin pitkään kokonaisen kaappiseinän rakentamista, joka teiltä löytyy, mutta päädyin vaihtoehtoiseen ratkaisuun. Aivan pikkuisen vielä kaipailen tuollaisen kaappiseinän tuomaa fiilistä.

  Kiitos inspiroivasta blogistasi!

  Mia kirjoitti 16.10.2012 klo 21.51
  Kiitos kivasta kommentista, Paula! :)
  Meidän keittiöthän ovatkin tosi samanlaiset saarekkeineen, onko teidän kaapit myös mattavalkoiset? Ei teidän saarekkeenne varmasti yhtään liian iso ole, nyt sen päällä ainakin mahtuu tekemäänkin jotain! Meidän on kooltaan n. 180 x 140 cm, aika neliö siis. Hauskaa, että ollaan myös yhtä kauan asuttu kodeissamme, puoli vuotta jo mennyt!

  Mukavaa tiistai-illan jatkoa teille! :)

  Paula kirjoitti 16.10.2012 klo 21.57
  Kyllä kaapit ovat mattavalkoiset. Hiukan olen välillä kipuillut puhtaanapidon kanssa, mutta universal stonella olen saanut ovet pysymään lopulta kauniin valkoisina. :)

  Aika todellakin rientää! Ei harmita, että kiireinen raksa-aika on ohitse ja nyt saa nauttia työn hedelmistä ja tulevasta, paljon edellistä rauhallisemmasta talvesta.

  Mukavia syystalven päiviä sinullekin!

  Mia kirjoitti 16.10.2012 klo 22.10
  Universal stone - kiitos muistutuksesta! :) Olen muutaman kerran ajatellut että se voisi olla hyvä keittiön kaappien putsauksessa, mutta sittemmin unohtanut tuon kokonaan. Ja kiva kuulla myös sen käyttökokemuksia nimenomaan juuri tämän matta-Manon kanssa.

  Ei ole kyllä ikävä viime talven raksakiireitä eikä motivaatiokämppää ei! Vaikka hommaa vielä onkin, niin sitä voi tehdä täällä asuen. Ihanaa! :)


  VastaaPoista

 3. Anna kirjoitti 20.10.2012 klo 14.03
  Heippa,
  oletko ollut tyytyväinen Kvikin keittiöön? Meilläkin samanlainen harkinnassa, mutta kiiltävillä ovilla. On muuten saman mallinenkin keittiö tulossa ja kovasti haluaisin rulokaapin tuonne kulmaan, mutta ei löydy kvikin mallistosta. Saisi pienkoneet kätevästi piiloon. Pitänee siis sellainen metsästää jostain muualta, ideoita =)?


  Mia kirjoitti 21.10.2012 klo 22.18
  Moi Anna! Olen ollut tosi tyytyväinen tuohon meidän keittiöön, en kyllä keksi mitään valitettavaa. Laatikot liukuvat hienosti ja pehmeästi, ja kaikki muukin toimii niinkuin pitääkin. Ja ainakin tähän saakka kestänyt käytössä oikein mainiosti! Kasaaminen on oma operaationsa (jos siis teette sen itse?), niitä nippeleitä, nappeleita, saranoita, ym. siis riittää. Ylimääräisiäkin oli mukana vaikka miten, sekoittamassa pakkaa ;)

  Mekin oltaisiin aluksi haluttu sellainen rulokaappi, mitä Kvikillä ei tosiaan mallistossa ole. Olin jo päätymässä sellaiseen ylöspäin aukeavaan kippioveen, mutta sitten keksinkin tehdä keittiön toisella puolella olevaan makuuhuoneen kaapistoon 'laajennuksen' eli keittiöön tehtiinkin siihen kohdalle seinä.

  Mutta tosi kätevä tuollainen rulo-ovi olisi juuri pienkoneiden piilottamisen kannalta. Mä en kestä esim. meidän kahvinkeitintä joka aina koljottaa näkyvillä! :) Olisi pitänyt älytä ajatella sille fiksu paikka, mutta eipä älytty. Myös sellainen pistorasiallinen, tarpeeksi syvä laatikko olisi ollut hyvä. Tosin laatikon ilmanvaihto olisi pitänyt silloin ratkaista jollain lailla.
  Ehkä sitä rulo-ovea voisi kysyä joltain puusepältä, saisi juuri siihen tilaan sopivan?

  Anna kirjoitti 22.10.2012 klo 18.29
  Heippa taas,

  enpäs älynnytkään ajatella voisiko puuseppä auttaa, täytyykin kysellä! Monilla keittiöfirmoillahan löytyy rulo-ovia, jos pelkän oven mekanismeineen myisivät, vaikka keittiön kvikistä ottaisimmekin. Kiva kuulla, että olette olleet tyytyväisiä keittiöön! Ainut asia, mikä meitä (siis miestäni) mietityttää manossa on kylmälaitteiden ja astianpesukoneen avaaminen, joka tuntuu hieman raskaalta. 2- vuotiaammekin kommentoi kvikissä, että "äiti en saa tätä auki", mikä on vain positiivista! Eipä pikkulapsen tarvitsekaan saada tiskaria auki ja levitellä tiskejä pitkin lattioita kun silmä välttää=)
  Kiitos vielä aivan ihanasta blogista!

  Mia kirjoitti 22.10.2012 klo 22.12
  Moikka Anna!
  Kiitos taas kommentista, ja tosi kiva kun luet blogiani! :)
  Kannattaa tsekata tosiaan myös muut keittiöfirmat, jos sieltä sattuisi löytymään rulo-ovi sopivan kokoisena jo valmiina (edullisempi ratkaisu varmaan kuin puuseppä). Luulisin että sellaisen yksittäisen ovenkin voi ostaa (ainakin jostain keittiöfirmasta), vaikkei koko keittiötä ottaisikaan.

  Integroidut kaapinovet ovat kyllä raskaat, meillekin Kvikin myyjä varoitteli siitä. Samalla hetkellä kyllä myyjän kanssa sitten todettiin, että parempi vain että ovat raskaat avata, eipähän lasten tule availtua ovia turhaan :) Mutta nyt käytössä huomaa etteivät ne niin raskaat olekaan, tai sitten ovat puolessa vuodessa jotenkin 'löystyneet'. Nimittäin meidän 2-v:kin on saanut ne kyllä auki koko täällä asumisen ajan.. ;)

  Leppoisaa maanantai-illan jatkoa!

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!