lauantai 5. tammikuuta 2013

KhhKodinhoitohuonepostaus taisi olla yksi ensimmäisiä kirjoituksia täällä blogissani, joskus puolisentoista vuotta sitten. Kauan on aikaa vierähtänyt tähän päivään, mutta nyt viimein ollaan siinä pisteessä että senkin huoneen tekeminen alkaa olla ajankohtaista.
Viime viikolla raottelin ovea pyykkitupaan nykyisessä kunnossaan ja nyt voisin näyttää suunnitelmia siitä miltä tuolla huoneessa tulevaisuudessa ehkä näyttää.Ylläoleva kuva on suuntaa antava luonnos reilun vuoden takaa. Kodinhoitohuone on siis pitkulainen tila jonka päädyssä on ovi ulos ja molemmilla seinustoilla ovet sekä kylpy- että vaatehuoneeseen. Ehjää seinäpintaa ei siis kovin paljon jää.
Tilaan täytyy mahtua pesukone, iso(hko) allas, paikka likapyykeille ja silitykselle, siivouskaappi ja näiden lisäksi mahdollisimman paljon muuta säilytystilaa.Vasemmalle seinälle ulko-oven viereen tulee siis allas, jonka alaosan ajattelin jättää avoimeksi kurasaappaiden, ym. valutusta varten. Altaan yläpuolelle laitan koko seinustan levyiset yläkaapit. Vai olisikohan parempi jättää yläkaapit altaan yläpuolelta pois ja kiinnittää siihen mieluummin vaikkapa haitarimallinen kuivausteline?
Altaan vierestä alkaa työtaso, jonka alle jäisi siis pyykinpesukone sekä kapea laatikosto tai kaappi.Kuivausrumpua enemmän haluaisin kuivauskaapin ja paikka tälle olisi oven vieressä oikean puoleisella seinällä. En tykkää kuivattaa vaatteita rummussa, mutta kuivauskaappi taas tuntuisi mitä kätevimmältä. Sinne voisi ripustaa pyykkiä kuivumaan laittoi sen päälle tai ei - ovi auki tietysti - mutta samalla olisi paikka myös ulkovaatteiden kuivaamiseen. Joku mulle taisi joskus sanoa että ulkovaatteita ja puhtaita vaatteita ei voisi kuivata samassa kaapissa, mutta mikäs sitä estää? Tottakai ne kurat ja hiekat sieltä putsaisi ensin pois, ei kai siinä muuta estettä ole. Onko teillä kokemuksia tästä?Kuivauskaapin viereen tulisi korkea ja tilava siivouskaappi. Niin tilava, että sinne mahtuisi tunkematta keskuspölynimurin piiitkä letku. Näiden kaappien perään täytyisi mahtua vielä paikka likapyykeille. Enpä tiedä riittäisikö niille pelkkä alakaappi vai tarvitseeko tähänkin laittaa korkea kaappi.
Pyykinkuivattamiseen tarvitaan kuivauskaapin lisäksi varmaan joku muukin ratkaisu. Yksi vaihtoehto voisi olla katosta alas laskettava teline, joka tyhjänä ja ylös nostettuna häviäisi aika hyvin silmistä. Tällaisia valmistaa ainakin Kotilotuote.Kaakeleiksi haluaisin 10 x 5 cm kiiltävät valkoiset kaakelit tiililadonnalla, sellaiset kun vanhan kodin keittiössä oli. Muuten kaakelivalinnat (vai kaakeleita ollenkaan?) ovat vielä vaiheessa.
Kaapeiksi olen ajatellut Ikean Faktum-sarjaa ja työtasoiksi Numerär-tasoja, joiden alumiinireunat ovat mielestäni kivat.Tällaisia suunnitelmia mulla on. Olisi hauska kuulla vinkkejä, mitkä teidän mielestänne ovat ne must-jutut kodarissa. Mitä et vaihtaisi tai mitä ilmankin pärjää?

All photos via Pinterest

5 kommenttia:

 1. Kati kirjoitti 9.10.2012 klo 17.45
  Moikkelis taas Miia (äitiyslomalainen taas kommentoi, vielä on aikaa....),
  En ottaisi kuivausrumpua enää -- kaksi kuivaskaappia on loistavia käytössä, jos tilaa on. Melkein nykyään kuivatan yli 85% telineellä (jolle ei ole tilaa), koska kuivausrumpu ei tee vaatteille hyvää. Ja kyllä yleensä lasten ulkovaatteet huuhtelen kuraeteisessä ennenkuin laitan kuivamaan :)).
  Kaappitilaa laittaisin siihen pyykkikoneen päälle -- vaikka sitten pyyhkeitä tai tms varten. Onneksi sitä meillä on riittävästi khh:ssa. Rumasta vanhasta mankelista en luovu -- mankeloidut lakanat on maailman paras juttu ja säästää tilaa kaapissa.
  Kaunista pyykkitelineratkaisua olen yrittänyt etsiä ja ystäväni laittoi tuollaiset kattoon nostettavat -- minulle on jäänyt lapsuudesta jokin kammo niitä kohtaan. Muistan kun ne olivat seinällä aina rikkinäisenä ja ruosteisena...ja aina nekin oli tiellä
  Toi Biselado kaakeli on ihanaa -- meillä sitä on kodarissa:))!
  Ja JOS nyt rakentaisin, en laittaisi enää myöskään keskuspöläriä --toi letku ei ole meillä koskaan kaapissa, vaan tuossa eteisen lattialla jatkuvasti. Ostaisin ennemin kauniin pikku Dyson imurin;)).
  Tulipa taas kirjoiteltua..
  Terkkuja, Kati

  Mia kirjoitti 9.10.2012 klo 22.26
  Moikkis Kati, tosi kiva kun kirjoittelit! :)
  Joo kaksi kuivauskaappia olisi varmaan ihan mieletöntä luxusta! Ja mankeli on kyllä ihana. Äidillä on aina ollut sellainen ja onhan se ihan oma fiiliksensä (ihana!) nukkua mankeloiduissa lakanoissa.
  Pyykkitelineratkaisut on kyllä hankalia ylipäätään. En jotenkin kestäisi mitään naruja missään, mutten enää jaksaisi sitä telinettäkään siirrellä paikasta toiseen.
  Muistelinkin että teillä on juuri Biseladoa, se on kyllä kaunis. Mä luulen että meille ei tulisi kuitenkaan fasettihionnalla vaan ihan suorareunaiset.
  Pikku-Dysonit on ihania, mutta mä en kyllä luopuisi meidän keskuspöläristä. Vaikka se johto on pitkä, on se kuitenkin niin kevyt että tuntuu ettei perässä tulisi yhtään mitään. Mä tykkään kyllä!
  Ihanaa iltaa ja mukavia hullutteluja huomenna! :)

  VastaaPoista


 2. VillaKoira kirjoitti 9.10.2012 klo 23.02
  Kiva postaus, meilläkin khh mietintää ja itseasiassa jo valmiit suunnitelmatkin... en vaan ole ehtinyt blogata niistä kaiken muun raksatohinan keskellä ;) ! Kommentteja meidän raksoihin 1. ja 2. liittyen yleisesti ei niinkään teidän kodariin. Ekassa raksassa khh oli meidän perheen urheilu-, vapaa-ajan -kamat, yms. käyttöön liian pieni, jäi pieneksi rakennusoikeuden rajoitteista johtuen. Kurakaivosuihku koirien kanssa oli myös ihan turha, sillä kylppäri oli vieressä ja mielummin sitä suhkutteli kurat pois laattapinnalla, kuin khh-kaappien lähellä. VillaKoirassa khh on edellistä isompi, joten kaappitlaa urheilukamoille löytyy kaappi per nuppi (ihanaa!) sekä pyykinkuivausta varten telineelle oma paikka vaikka kuivausrumpu onkin. Kuraeteislattialavuaaria ei uuteen haluttu, vaan khh allas työtaso sijoittuu khh oven viereen ja pitkäletkuisella allassuihkulla saa suihkutettua pahimmat kurat koirista (tai saappaista) jo ulkona. Myös VillaKoirassa kylppäri on ihan siinä kkh ulkosisäänkäynnin lähellä, joten kauas ei tarvi kuratassutella ;). Kaappitila ekaan taloon verrattun on meille luksusta siten, että omien urheilukaappien lisäksi saadaan pyyhkeet, laudeliinat yms. kodariin säilöön eikä tarvi muualta kaapeista tai vaatehuoneesta kuljetella. Talon sisäänkäynnit suunniteltiin arkkitehdin kanssa myös siten, että pääovi on autoille päin eikä khh-suuntaan kuten vanhassa, koska käytännön syistä lapsittiin sit aina khh kautta aamuin illoin ja paraatipuoli jäi väärään suuntaan "käyttämättä". Khh ja eteinen kuitenkin samaan suuntaan, joten pääovenkin kautta pääsee heittämään urheilukamat kodariin suitsait. Jotain hyötyä siis ekasta raksauurastuksesta, sillä kolmatta ei ole tarkoitus tehdä ;).

  VillaKoira kirjoitti 10.10.2012 klo 10.33
  Hups, blogilinkki tippui pois edellisestä :). Postailethan taas miten khh suunnitelmat etenevät. Pyykkitelinevaihtoehtojen osalta jää erityisesti kuulolle.
  Pirtsakkaa syyspäivää sateista huolimatta,
  Manna
  Mia kirjoitti 10.10.2012 klo 12.28
  Moikka Manna! Olipa kiva lukea teidän khh-kokemuksia. Me päädyttiin muuten samaan kurakaivosuihkun kanssa eikä laitettu sitä tänne ollenkaan.

  Kyllä se muuten taitaa niin olla (niinkuin monet sanookin) että ekan talon rakentaminen on vasta harjoittelua ja toka tulee sitten niinkuin pitää. :) Meillä tosin kaikki neliöt on käytetty mitä käyttää saatiin, joten kodariin ei oikein millään ilveellä olisi saanut mistään lisää tilaa. Mutta ainakin näin tyhjänä se vaikuttaa kuitenkin ihan tilavalta, saa nähdä miten sitten muuttuu. Onneksi siinä vieressä on se aika tilava vaatehuone, jossa aion säilyttää lakanat, pyyhkeet, jne. Raksaintoa teille ja mukavaa keskiviikkoa! :)

  Mia kirjoitti 10.10.2012 klo 12.29
  Ja ilman muuta postailen suunnitelmien kehittymisestä! Pyykkitelineasiaa täytyy (ainakin) vielä miettiä... :)

  VastaaPoista

 3. Joska kirjoitti 10.10.2012 klo 09.49
  Minulle kuivausrumpu on ihan ehdoton, enkä ole huomannut vaatteiden sen enempää kuluvan. Eipähän tarvitse silitellä kuten narukuivauksen jälkeen. Minulle tärkeää olikin että rummusta löytyy kosteusanturi jotta vaatteita ei rummuteta rutikuiviksi, silloin ne kyllä kärsivät. Lisäksi ajattelin laittaa parin metrin pöytätason päälle tangon hengarissa kuivattaville vaatteille, seinälle pari haitarikuivaustelinettä ja altaan päälle oskarinoksan. Likapyykille tulee vähintään kahdeksan koria, lajittelen pyykit valmiiksi mikä helpottaa pesemistä, koneeseen vain kun kori täyttyy. Ulkona olevat pyykkinarut ovat talon takana piilossa mutta lähellä kodarin ovea ja sinne pääsee laatoitettua polkua pitkin.

  Kodarissa on suht paljon kaappeja. Korkeita kaappeja on siivouskaappi, kaksi hyllykaappia ja ompelukaappi (leveä kaappi missä työtaso koneille). Lisäksi työtason alla neljä matalaa kaappia, kaksi laatikkoa ja silityslauta laatikossa. Yhden laatikon syö allas. Pesutornin päälle tulee kaappi ja viereen, ilmastointikoneen alle likapyykkikorit. Pesutorniseinän eteen olen ajatellut liukuovia jotka peittäisivät tarvittaessa pukeutumistilan aukon. Matalat kaapit olen luvannut miehelle maalien yms. säilytykseen.

  Sieltä löytyy myös kulmaus pukeutumistilalle, penkki, naulakot ja peili. Penkin päälle tulevat ne kuivaustelineet ja penkin alla säilytetään puukiukaaseen menossa olevia papereita/kartonkeja. Vieressä on ovet vaatehuoneeseen ja vessaan. Vaatehuone on iso, reilu 7 neliötä ja siellä on tarkoitus säilyttää koko perheen vaatteet. Sain vinkiksi ottaa puhtaan pyykin korin käyttöön, helppo sen kanssa mennä vaatehuoneeseen ja laskostella vaatteet suoraan omiin koreihin.

  Kotikotona oli keskuspölynimuri joten en missään nimessä halunnut sitä omaan kotiin. Varaus tosin on olemassa jos joskus myymme talon ja ostaja haluaa sen laittaa.

  Kuivauskaappivaraus meillä on kuraeteisessä, toisessa päässä taloa.Sitä ei tosin vielä laiteta vaan ensisihaisesti käytetään teknistä tilaa ulkovaatteiden kuivatukseen (sinne on ovi kuraeteisestä). Kuraeteisessä säilytetään urheilukamppeet yms. Kausisäilytystä varten tilaa on myös pienessä vaatehuoneessa. Meillä onkin normaalia enemmän huoltotiloja mutta kaikelle on perusteensa joten uskon niiden tulevan tarpeeseen.

  Voisitko kuvitella likapyykkiä tuohon käytävänpätkälle pyykkipusseihin naulakkoon? Tein äidilleni vastaavanoloiseen tilaan valkoisia pyykkipusseja neljä kappaletta (tumma, vaalea, punainen ja erikoispyykki).

  Mia kirjoitti 10.10.2012 klo 12.35
  Kiitos paljon kommentista, Joska! :) Hyviä ideoita vaikka miten.
  Teidän kodarihan on ihan mahtava, wow! Meillä tilaa ei ole läheskään noin paljon mutta yritetään puristaa parhaat irti siitä mitä on.

  Varmasti rumpuakin voi käyttää fiksulla tavalla, juuri niin kuin sanoit ettei se kuluta vaatteita turhaan. Puhtaan pyykin kori on muuten hyvä idea!

  Olen miettinyt itsekin miten tuota käytävätilaa voisi hyödyntää. Pyykkipussi-idis on hyvä sekin, ei ainakaan vaikeuttaisi tilassa kulkemista (ellei pussit sitten ole ihan super täynnä ;). Täytyy katsoa sitä sitten valmiimpana mitä siihen kannattaa laittaa.

  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Laura kirjoitti 10.10.2012 klo 13.16
  Keskuspölynimurin letkun säilytyksestä: meillä letkua säilytetään irrallisessa kannellisessa pyykkikorissa. Sinne se on mielestäni helppo kieräyttää imuroinnin jälkeen. Lapsuudenkodissa aikoinaan inhosin letkun kerimistä kaapinovessa olevaan telineeseen. Meillä käytettävä kori on vanha, mutta ostoslistalla on uusi, korkeampi malli, silloin sinne saisi imurin varrenkin menemään lyhyimmässä asennossaan. Nyt varsi säilytetään erikseen kaapissa.

  Meillä on khh:ssa myös paperin, pahvin, metallin, lasin ja pantillisten pullojen erilliset keräyslaatikot. Ne on nyt aika sekalaista seurakuntaa, mutta pitäisi yhtenäistää niidenkin olemus. Laatikot tyhjennetään kunnan keräyspisteisiin tai kauppaan pari kertaa kuussa. Tuo toimii mielestäni hyvin ja sekin kannattaa ottaa huomioon suunnittelussa, jos siis aikoo kierrättää.

  Meille laitettiin kuivauskaappi ja olen tykännyt kovasti. Aika paljon kuivatan siellä ilman, että kaappi on päällä ja hyvin kuivuu! Sitten jos on kiire, niin kaappi päälle ja pian on kuivia vaatteita! Jos vielä saisi itsestään irti niin paljon, että pesisi pyykkiä useammin, niin lattiatelinettä ei juurikana tarvitsisi. Mun pyykinpesu on vähän kausittaista ja yleensä viikonloppuna pestään monta koneellista putkeen :-)

  Mia kirjoitti 11.10.2012 klo 09.41
  Laura, ihan loistava idea tuo pyykkikori letkun säilytykseen. Varmasti helpompi tapa kuin keriminen kaapinoven telineeseen.

  Meillä kierrätyspiste on nyt keittiössä mutta ideaalia olisi saada niillekin tilaa khh:sta, vaikkakin keittiö ja khh ovatkin eri kerroksissa. Olisihan ne kartongit ja pullot ym. helpompi alakerrasta eli khh:sta viedä ulos.

  Kuivauskaappi tuntuu kyllä yhä paremmalta ratkaisulta mun mielestä, kiva kuulla näitä muidenkin kokemuksia. Lapsuudenkodissa oli sellainen ja sitä käytettiin sekä päällä että ilman ja oli tosi kätevä. Tällainen jos otetaan, niin tuskin välttämättä tarvitseekaan mitään muita kuivaustelineitä. Ja jos tulee kovin paljon kuivatettavaa, niin sitten käyttöön vaan kykyinen Sini-lattiatelinekin.

  Mä taidan olla vähän samanalainen pyykinpesijä kuin sinäkin, vaikka kolmen muksun kanssa pesukone kyllä saisi laulaa päivät yöt :) Kyllähän mä toisaalta pesisin miten paljon vaan, mutta se puhtaan pyykin viikkaus on niin aikaa vievää :)

  VastaaPoista

 5. MR kirjoitti 11.10.2012 klo 22.38
  Meillä oli edellisessä kodissa kuivauskaappi khh:ssa, ajatus oli kuivata siellä puhtaitakin... mutta ainakin meillä se oli syksy-talvi-kevät-kautena lähinnä lasten ulkokamppeiden valloittamana, eikä sillä silloin joutanut puhdasta kuivaamaan.
  Pyykkikaapit voi olla hyvin mataliakin, tuttavaperheessä on kolme matalaa kaappia (siis pöytätason alla), jokaisessa kaksi koria. Niihin lapsetkin yltävät hyvin lajittelemaan pyykit ja ovat hyvän kokoisia, korillisesta tulee hyvin koneellinen.
  Tuo Joskan mainitsema tanko on mainio idea, siinä kuivaa vaikka lakanatkin henkareille laskostettuina.
  Kiitos vielä blogistasi, vasta sen löysin, täällä on paljon ihania ideoita!

  VillaKoira kirjoitti 12.10.2012 klo 22.46
  Kori tms. on tosi kätevä pitkän letkun kanssa! Meillä oli edellisessä talossa Askosta ulkokalustepuolelta ostettu kannellinen kovapuinen laatikko eteusaulassa ja letku siellä. Laatikko toimi samalla istuimena ja laatikkoratkaisuun päädyttiin, kun khh oli sen verran kompakti, että letkulle ei riittänyt kaappitilaa. Nyt uudessa talossa siivous- ja muuta kaappitilaa on reilusti enemmän ro:n salliessa ja letkullekin paikka siivouskaapissa. Keriä kyllä täytyy, toivottavasti ei käy kypsyttämään ;) , mutta jos käy, niin rappujen alla on tilaa letkukorille tai laatikolle :) !

  Mia kirjoitti 13.10.2012 klo 21.57
  MR, näinhän se taitaa monilla mennä :) Eli joku muukin kuivauspaikka on kaapin lisäksi siis varmaan oltava. Vanhassa kodissa meillä oli myös sellaiset matalat likapyykkikaapit joissa korit (2 kpl). Ne oli kyllä kätevät, nyt tullaan vaan tarvitsemaan tuplamäärä niitä koreja! Tanko oli kyllä hyvä ja oikein toteutuskelpoinen idea.

  Kiva kuulla että olet löytänyt tänne, lämpimästi tervetuloa taas! :) Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  Mia kirjoitti 13.10.2012 klo 21.59
  VillaKoiran Manna, toihan kuulostaa tosi kätevältä ja hoitaa kaksi kärpästäkin yhdellä iskulla! :) Mahtuisikohan tuollainen meillekin, katsotaan...
  Mukavaa la-ilta

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!