lauantai 5. tammikuuta 2013

Järjestä tila, selkeytä mieliHeräsin tuulen huminaan viime yönä klo 04. Sen sijaan että olisin kaivautunut entistä syvemmälle untuvapeiton alle ja jatkanut makeasti unia, ajattelinkin ohikiitävän hetken niitä lähettämättömiä joulukortteja. Tämän jälkeen oli turha enää haaveillakaan jatkavansa unia.

Korteista ajatuspolku siirtyi luontevasti alakerran arkiolohuoneen järjestystä pohtimaan. Suunnittelin kirjahyllylle uutta paikkaa, pohdin mille seinälle kiinnittäisin pari nurkissa majailevaa tauluhyllyä ja minkälaisen maalin valitsenkaan tyttöjen huoneiden sänkyseinille. Välillä uhrasin ajatuksen töillekin ja mietin surkutellen kuopuksen vauvakirjan viimeaikojen puuttuvia merkintöjä. Ja sitten se joulu! Joulusiivous, -ruoat ja ne kaikki vielä ostamattomat lahjat. Näitä funtsin pitkään ja hartaasti.
Nukahdin ehkä kuudelta, herätäkseni jälleen parin tunnin kuluttua kolmen pirteän kullanmurun ääniin.

Viime vuosina olen noudattanut aika hyvin Marttojen jo legendaarista ohjetta: Siivoa kaappisi vain siinä tapauksessa, jos aiot viettää joulusikin niissä. Tälle neuvolle on nyt löytynyt kilpailija - täysin päinvastainen sellainen. Maaretta Tukiainen kirjoittaa uudessa Glorian Kodissa (siinä samassa, jonka kannessa BTW on meidän ruokapöydän lamppu ja portaita koristava valosarja): "Kun olet siivonnut kaapin, tunnet olosi keveämmäksi. Kun näet pursuavien röykkiöiden tilalla siististi viikatut pinot, hengität vapaammin. Kun pudotat kierätyssäkit keräyslaatikkoon, olet valmis melkein itkemään. Niin paljon sinua helpottaa. Tee siis kuten minä ja siivoa yksi kaappi päivässä. Samalla kun siivoat, järjestät mielesi. Kymmenen kaappia ja kymmenen siivottua ajatusta. Onneksi olkoon, olet valmis uuteen vuoteen!"

Siis eikö tämä kuulosta ihanalta? Ja joo, myös houkuttelevalta! Minäkin haluan siistit kaapit ja keveän mielen. Jouluksi ja koko ensi vuodeksi. Luottaako Marttoihin vai Maarettaan? Kumpaan koulukuntaan sinä kuulut?

Leppoisaa kolmatta adventtia, kaikesta jouluilusta huolimatta.PS. Takan tasoitus ihan just valmis!

4 kommenttia:


 1. lisbet e. kirjoitti 16.12.2012 klo 18.44
  Kallistun Maaretan puolelle. En koe, että kotona olisi siistiä, jos kaappien sisustat ovat hyrskyn myrskyn, lusikkalaatikossa on leivänmuruja ja laatikot täynnä keräyspaperia. Eli tavallaan mun mielestä meillä on aina vähän sotkuista... Toisaalta olen Marttojen kanssa samaa mieltä siitä, että suursiivousta ei ole pakko ajoitta joulunalusviikoille. Tammikuussa ehti yleensä paljon paremmin:)

  Mia kirjoitti 19.12.2012 klo 22.04
  Samoin, Lisbet. Kyllä se kaappien siisteys rauhoittaa ihan henkisestikin. On ainakin joku paikka kunnossa :) Olisikin joskus niin ajoissa liikenteessä, että voisi tehdä sen perusteellisen joulusiivouksen/-järjestelyn jo joskus alkukuusta, ei tarvitsisi sitten joulun alla hötkyillä. Tammikuu olis muuten hyvä, mutta harmi kun se joulu on silloin sitten jo mennyt :)

  Tarja kirjoitti 16.12.2012 klo 18.51
  Mä liputan ton Marttojen ohjeen puolesta. Joulun aikaan on muutakin tekemistä kun siivota kaappeja :)

  Mia kirjoitti 19.12.2012 klo 22.08
  No näinhän se on, puuhaa riittäisi muutenkin ihan kiitettävästi! :) Jos aloittaisi urakan ajoissa, niin ehtisi ehkä joskus sen joulusiivouksen tekemään ihan rauhassa, eikä tarvitsisi vikoina joulua edeltävinä päivinä stressailla siitä - tekikö vaiko ei tehnyt.. :)

  VastaaPoista

 2. Petteri kirjoitti 16.12.2012 klo 20.20
  Aluksi olen aina samaa mieltä kuin Maaretta, mutta joulun ehtiessä liian lähelle ilman perusteellista kaappien siivoamista, olen Marttojen kannalla :)

  Mia kirjoitti 19.12.2012 klo 22.08
  Samat sanat, Petteri! :)

  Irina - White & Fresh kirjoitti 16.12.2012 klo 20.30
  Joulua varten suosittelen Marttojen ohjetta ehdottomasti, niin ehtii siitä joulustakin nauttia, mutta tätä toista ohjetta suosin muutoin pidemmän päälle. Itse ainakin olen todennut, että mieli selkenee todella paljon kun saa kodin epäjärjestystä hallintaan. Mulla ei toimi Poissa silmistä, poissa mielestä systeemi ollenkaan, sillä kun tiedän jonkun kaapin olevan täynnä roipetta ja epäjärjestystä niin en kovin paljon muuta sitten mietikään ja sepä vasta ahdistaa!

  http://www.whiteandfresh.fi

  Mia kirjoitti 19.12.2012 klo 22.11
  Totta, siistit kaapit = selkeämpi mieli! Mulla on ihan sama kuin sulla Irina; jos tiedän jonkun paikan kotona olevan täydellisessä kaaoksessa, en mitään muuta mietikään kuin sitä. Mutta tämäkään ei välttämättä takaa, että saisin asian hoidettua heti kuntoon... Boheemi-Mia täällä hei! :)

  VastaaPoista

 3. Onnen omenia kirjoitti 16.12.2012 klo 22.53
  Kyllä Maaretta ihan selvästi tietää mistä puhuu ;) Kannatan Maarettaa.

  Mia kirjoitti 19.12.2012 klo 22.13
  Maaret kyllä tietää, tiedän tämän ihan omakohtaisesti että totta on :)
  Kun vaan olisi itse niin reipas, että myös toteuttaisi tätä ohjetta... :D

  M. kirjoitti 16.12.2012 klo 22.59
  Kyllä kaapit pitää jouluksi siivota. Ja mieli. 8)Mun mielestä joulun odotus on just sitä, että pitää tehdä kaikki ne ei-niin-mukavat-jututkin. Mutta ne pitää ehdottomasti tehdä juuri niin, että kaikelle on aikansa. Pienin askelin. Se on kaiken a. ja o. Ja niistäkin hetkistä pitää osata (opetella) nauttia. Sitten, kun kaikki on tehtynä, on ihanaa vain olla, katsella joulun valoja ja syödä suklaata. Olla vaan....

  Mia kirjoitti 19.12.2012 klo 22.15
  Juuri näin, tämä olisi se ideaalitapa hoitaa homma. Pienin askelin, rauhassa ja hitaasti... nautiskellen siitäkin hommasta :) Ja lopuksi nauttia antaumuksella puhtaasta kodista ja siisteistä nurkista (ja kaapeista). Ja olla vaan! :)

  VastaaPoista

 4. Manna kirjoitti 16.12.2012 klo 23.27
  Pakon sanelemana vähän molempia tänä vuonna! Aikaisempina tuo Marttojen ohje todellakin, koska en näe mitään järkeä siivota kotia katosta laittiaan vuoden pimempänä aikana, kevätsiivous on sitten eri juttu :) ! Raksalla viikonlopun ajan 100% tohina, sähkäri, putkari, timpuri ja armas raksaaja hommissa, niin ja lasikaidetoimitukset tuli myös! Muuttotarkastus tiistaina ja jouluaatto tarkoitus olla uudessa kodissa. Todellakin vipinää ja vilskettä! Joulusiivous menee siis asennettuja kaapistoja raksapölystä siivoten, vaikka en siellä kaapissa aio joulua viettää,niin roskien sekaan ei voi muuttokamaa laittaa ;), plus koko talon raksapöly puts pois siivous! Mutta hei, jouluksi uuteen kotiin, joten 24/7 voi vähän huhkiakin! :) Kaikille muille, relatkaa ja nauttikaa, jos vaan voitte ja jos haluutte huhkia, niin be my quest, VillaKoira tarjoaa liiasta siivousinnosta kärsiville helpotusta ja hommaa! :)

  Mia kirjoitti 19.12.2012 klo 22.21
  Joulussa on kyllä ihanaa se anteeksiantava pimeys ja hämäryys, keväällä se perusteellinen lattiasta kattoon suursiivous on todellakin_ihan_pakko.

  Ja teillä on kyllä tälle joululle luvassa ihan kaikista palkitsevinta siivousta, enjoy! :)

  Henkkumaaria kirjoitti 17.12.2012 klo 20.54
  Molemmat väitteet kyllä varmaan osittain ainakin ovat oikeita. Olen itekin martta, joten tuo marttojen komerojoulu on tuttu juttu. Siinä tapauksessa, että pitäisi valita stressin ja kiireen tai joulusta nauttimisen välillä, valitsen jälkimmäisen. Jos taas on aikaa ja mahdollisuuksia, nautin siivouksesta ja siisteistä nurkista ja komeroista! Joku luonteva välimuoto ehkä toimisi minulla!

  Mia kirjoitti 19.12.2012 klo 22.24
  Kyllä minäkin valitsisin juuri tuon jälkimmäisen. Vaikka niin puhtaasta kodista nautinkin, niin ei se saa kuitenkaan ihan kaiken edelle mennä. Joku välimuoto tosiaan tässäkin olisi varmasti se parhain. :) Terkuin nimim. Jouluun vielä viisi päivää ja kaikki edelleen kaaoksessa :)

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!