perjantai 3. elokuuta 2012

Gardening - some day


Mainitsinkin teille muutama viikko sitten tapaavani tällä viikolla puutarhasuunnittelijan. Tiistaina näimme ja höpötimmekin puutarhan suunnittelusta samantien kolme tuntia.

Kyseessä oli ensimmäinen tapaaminen, joka tapahtui ihan pääkallopaikalla, pihallamme. Olimme jo ennen tätä lähettäneet meilitse asema- ym. piirustukset pitkän toivelistan kera. Nyt katselimme tuota listaa läpi, kuuntelimme suunnittelijan ajatuksia ja suosituksia ja tietysti kiertelimme ympäri pihaa (hyppien lautakasojen ja lavojen yli) ideoimassa.

Korkeusvaihtelut tekevät meidän pihasuunnittelustamme haasteellista. Täytyy miettiä muureja/pengerryksiä, joita on tulossa ainakin pariin-kolmeen paikkaan ja pihaportaita, joita on niitäkin tulossa kahdet. Täytyy pohtia mihin kaikkialle haluamme kiveystä, mihin nurmikkoa. Ja mahdollisimman paljon nurmikkoa, se on minun toiveeni. Lasten pitää saada nurtsi leikkejään varten. Ja juu, olen myös luvannut hoitaa ruohonleikkuun tästä eteenpäin. Ehtona on vain se, että mies hankkii mulle sellaisen ruohonleikkurin jonka saan itse myös käyntiin.


Sitten täytyy funtsata mitä eri puolilla pihaa on ajateltu tehdä ja mitä sinne halutaan. Meidän pihalla täytyy olla tilaa paitsi sille puutarhalle ja ylimääräiselle autopaikalle, myös lasten leikeille. Trampoliinin täytyisi mahtua, samoin leikkimökin. Trampoliinin hankkiminen on vähän arveluttanut, joten ihan helpottavaa oli kun suunnittelija torppasi idean ilmoittamalla että trampoliinin ympärillä täytyy olla 4 m tyhjää tilaa joka puolella. Tuo ratkaisi asian trampoliinin suhteen, koska sille aiottu paikka olisi ollut auttamatta liian pieni. Leikkimökki on kuitenkin ilman muuta tulossa.


Suunnittelija tekee pihastamme nyt ekan luonnoksen, jota tarkennetaan sen jälkeen kun piha on ensin muokattu oikeaan muotoonsa. Eli kaivuri paikalle ja sassiin!

Kerron tarkemmin haluamistamme kasveista sitten tämän suunnitelman esittelyn kera. Mutta toiveissa on edelleen samanlainen piha, josta jo reilu vuosi sitten kirjoittelin, vanhanajan huvilatyyppinen puutarha syreeneineen ja vaahteroineen. Ja miten ihanaa olisi, jos pihalle mahtuisi oma orangerie'kin...Kaikki kuvat: Pinterest10 kommenttia:

 1. Ihanaa -- syreenit olen meillä jo istuttanut ja nurtsia pukkaa..kaipaan kovasti vain isoja puita. Niitä meillä ei ole, tai ehkä joskus 20 v päästä...
  Terkkuja, Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ihanaa sitten joskus! :) On kyllä mahtavaa saada homma (tämäkin) käyntiin edes jollain lailla. Olen vähän kade tosta teidän pihasta.. :) Voi kun mekin saataisiin jotain kasvamaan vielä tämän syksyn aikana. Ne puut edes. Sitten voi vaan alkaa odottelemaan niiden kasvamista ;)

   Poista
 2. Aika kummallinen tilavaatimus puutarhasuunnittelijallasi tuolle trampalle. 4m trampoliinin ymparilla tarkoittaa, etta nelimetrinen tramppa veisi halkaisijaltaan 12 mertisen ympyran verran tilaa. Ei sellaisia tiloja löydy helpolla mistaan. Eka han ajatteli trampoliinia ilman turvaverkkoa? Mutta ilman turvaverkkoa ei tramppaa kannata edes ottaa.

  Meilla pomputtelu on loistava keino saada lapset rauhoittumaan, kun meno menee muuten liian rajuksi. En itse sita pihaan halunnut, mutta nyt kun se tuossa on 8 vuotta ollut, niin kylla se on osoittautunut erinomaisen kayttokelpoiseksi ja jopa hyödylliseksi kapistukseksi (motorisesti ei-niin-vakaa lapsemme sai siita varmuutta kavelyyn ja jalkojen kayttoon yleensakin).

  Rauhallisen oloisia ja viihtyisia nuo ideakuvasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Sahrami! :)
   Nyt kun mäkin jälkeenpäin tuota 4 m turva-aluetta ajattelen, niin kyllähän se tuntuu aika suurelta. Ehkä suunnittelija tarkoitti tuota metrimäärää nimenomaan meidän pihalle, meillä kun ei ole sellaista oikein tasaista hyvää tramppa-aluetta missään, jossain kohti tulee aina joku kallion reuna, talon kulma jne koko ajan vastaan.

   Turvaverkollinen meillekin ilman muuta tulisi. Lapset tykkäisi trampoliinista tosi paljon, se on aina ihan ykkösjuttu mitä tehdään kun mennään niiden kavereiden luo kylään, keiltä trampoliini löytyy. Mutta meidän piha on kyllä valitettavasti maastoltaan sellainen ettei trampoliini siihen sovi eikä mahdukaan. Täytyy siis vaan kyläillä ahkerasti! :)

   Poista
 3. Kaivakaa tramppa maahan, ei tarvii edes sitä turvaverkkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, tuollaisesta en ole kuullutkaan. Meidän pihalla turvaverkkoa kyllä tarvittaisiin maahan kaivamisesta huolimatta.

   Poista
  2. Puuhamaassa niitä näkee, toimii!

   Poista
  3. Okei, hyvä tietää! Täytyy tunnustaa, että en ole ikinä käynyt Puuhamaassa.. :)

   Poista
 4. Me laitettiin tällä viikolla 4 metrinen tramppa ja kyllä siitä on riittänyt riemua. Tytöt ovat siellä loikoilleetkin ja pitäneet omaa kivaa hyppimisen lisäksi :) Meidän pihasuunnittelija piirsi sen siihen kohtaan mihin se just just mahtuu pihan leveyden vuoksi. Ei siis tosiaan mitään ekstraa ympärillä. Ja ihan hyvin toimii. En kyllä varmaan tiedä ketään kenellä olisi neljä metriä tilaa ympärillä.

  Kauniita kuvia, pihasta tulee varmasti kaunis. Muurit ja korkeuserot tuovat kivasti ilmettä vaikka myös haasteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Hanna! Oi, mä uskon! Nelimetristä mekin ajateltiin meille, mutta ei se nyt valitettavasti taida mahtua sekään. :( Ja nyt kun mietin, niin en taida mäkään tietää ketään kenellä olisi pihallaan neljää metriä tilaa trampoliinin ympärillä. Mutta katsotaan vielä miten piha tästä muuntautuu kunhan saadaan kaivettua se sellaiseksi kuin pitää ja täytettyä täyttöä vaativat paikat. Onhan tässä kyllä haastetta, vaikka vain postimerkin kokoinen piha onkin. :)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!