torstai 14. heinäkuuta 2011

Valaistussuunnitelma osa 2.

Kuva: Muuto

Postailin aiemmin keväällä talomme valaistussuunnitelmasta, joka tehtiin Last Shadow-nimisessä yrityksessä. Saimme Esa Pietilältä muutamien viikkojen kuluessa suunnitelman, mikä olikin hyvin mietitty. Esa oli suunnitellut mihin kohtaan valon lähteet kannattaa sijoittaa esim. käytävissä, keittiössä, kylpyhuoneissa, porraskuilussa, ulkona ja ulkoterasseilla. Ulos alaterassin seiniin Esa suunnitteli seiniin upotettavat valaisimet ja nehän täytyy ottaa huomioon jo tässä vaiheessa kun seiniä muurataan.

Muokkasimme kuitenkin suunnitelmaa jonkin verran ja lisäilimme paikkoja kattovalaisimille. Epäsuora valaistus on paikallaan kodin joissain tiloissa, mutta rakastan ihan liikaa kauniita kattovalaisimia luopuakseni niistä kokonaan. Lisäksi en halua kotiimme julkisen tilan tunnelmaa enkä liikaa kliinisyyttä. Valaistuksella on halutun tunnelman luomisessa erittäin suuri osa. Vaikka emme kattovalaisinta esim. makuuhuoneessa juuri käyttäisikään, on sillä roolinsa myös sisustuselementtinä.

Summa summarum: Pidimme suunnitelman ennallaan muilta osin, mutta lisäsimme paikat kattolampuille vanhempien makuuhuoneeseen, eteiseen sekä olohuoneeseen (olohuone on pitkähkö, joten huoneen takaosaan tulee myös halogeenikourut - ledit eivät vielä valitettavasti ole kauniin sävyisiä, vaikka niitäkin meille on tulossa 'huomaamattomiin' paikkoihin). Lisäksi poistimme porraskäytävän seinien alaosiin suunnitellut upotettavat valot, koska tuumimme vähän ovatko ne liikaa 'tämän päivän juttu' ja ehkä kyllästyttävät meitä myöhemmin? Vaikka kivan näköisethän sellaiset ovat.

Suosittelemme kuitenkin lämpimästi valaistussuunnitelman teettämistä, koska erityisesti uudiskohteessa saattaa olla monta kohtaa ja paikkaa, johon ei itse osaa valaistusta miettiä - eikä tule edes ajatelleeksi, että tuossakin kohtaa saattaisi tietynlaista valoa tarvita.

Inspiroivat kuvat blogeista
La Maison d'Anna G ja Lovenordic Design Blog

6 kommenttia:

 1. Valaistussuunnitelma on mielestäni ihan must uusiin taloihin. Sitä ei osaa miettiä kaikkea ihan niin loppuun saakka kun pitää pitää ohjakset kädessä "miljoonassa" muussakin jutussa...

  Kiitos tästä postauksesta, inspiroi minua niin, että täytynee Osmankäämmin valaistussuunnitelmaa avata hiukan lisää myös. ;)

  Ihanaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 2. Moi Osmankäämi, kiva että inspiroin!
  Totta tuo, että mielessä ja mietinnässä on koko ajan niin paljon kaikenlaista, joten on kiva kun joku miettii puolesta jonkun jutun. Sisustuksen tämä rouva pitää kuitenkin tiukasti omassa hanskassa ;)

  Ihanaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
 3. Me teimme valaistussuunnitelman itse perehdyttyämme tovin aiheeseen. Mies on ihastunut epäsuoraan valoon ja sitä tuleekin aika paljon unohtamatta kuitenkaan kattolamppuja. Ollaan myös yritetty pohtia valon sävyjä, samaa väriä samaan tilaan. Päivänvalolamppuja on myös tulossa. Muutoksia toki voi tulla jos vastaan tulee jotain tosi kivaa.

  Jos meillä olisi portaat, olisin ehdottomasti halunnut sellaiset porrasvalot ihan turvallisuussyistä. Ledeillä jotta niistä voisi pitää päällä aina öisin.

  VastaaPoista
 4. Moi Joska! Niin meidänkin piti ensin tehdä, mutta totesimme että kaikkea muutakin perehtymistä on niin paljon... :) Teidän suunnitelmanne kuulostaa kivalta.

  Ja hyvä tuo kommenttisi portaiden turvallisuudesta; täytyykin miettiä porrasvaloja vielä uudestaan. Meille on suunniteltu porraskuiluun yksi suurempi upotettava valo, himmennettynä sitä voisi pitää päällä yölläkin. Riittäisiköhän se? Porraskuilussamme on myös ikkuna, mutta onkin toinen juttu, kuinka paljon siitä tulee valoa vaikkapa synkkinä syksyöinä...

  VastaaPoista
 5. Meillä jätettiin myös portaikosta pois nuo upotetut ledit, vaikka ihan kivoilta näyttävätkin. Portaisiimme tulee iso Jasmina päivänvalovalaisin. Minä olen itse kiinnostunut epäsuorasta valaistuksesta ja valaistusuunnittelijamme ottikin tämän hyvin suunnitelmassaan huomioon. Meille on siis tulossa aika moneen paikkaan Saalinki-valaisimia. Tosin meille myös asennetaan paikkoja perinteisille valaisimille. Ja pesuhuoneessa annoin periksi ledeille.

  VastaaPoista
 6. Moi Minna, samanlaisilta kuulostaa suunnitelmat! Luulenkin, että yhdistelmä epäsuoraa ja perinteistä on toimivin, saa molemmista parhaat puolet. :) Hauskaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!