perjantai 17. kesäkuuta 2011

Porrasinspiraatiota

Hassua miten silmä joskus valehtelee, kun ajatus jostain on tarpeeksi voimakas. Olen tuijottanut talomme pohjapiirustuksia viime elokuusta, mutta vasta muutama viikko sitten tajusin (mieheni sanottua sen ääneen, kun eri juttujen toimitusajoista tuli puhe) että meidän tulevat portaathan ovat ihan erilaiset, kuin olen koko ajan halunnut suunnitellut.

Kyllähän sen ihan selvästi näkee, kun vain katsoo.
Suunnitelmissani on aina ollut portaat, joiden askelmat ovat suorat, samanlevyiset kaikkialta ja tasanne suorakaiteen muotoinen. Ja nämä meille tulevat ovatkin kaikkea muuta. Porraskuilumme on sen levyinen, että siihen ei saa mahtumaan edellä mainitun kaltaisia portaita vaan portaiden mallin täytyy olla viuhkamainen. Tasanteen portaisiin halusimme ilman muuta, se kai tekee portaista hiukan turvallisemmatkin lapsia ajatellen.

Tilanteen valjettua olin aika järkyttynyt (voi minkälaiset asiat sitä voivatkaan ihmistä järkyttää :), ei mitään kolmionmuotoisia tasanteita minulle! Olen päässyt jo hiukan yli tästä muotoasiasta, kaikkea ei kai voi saada. Mutta tämä muutti myös suunnitelmat portaiden päällystysmateriaalista. Olin jo kallistumassa askelmien laatoittamiseen, mutta ei vain tunnu hyvältä alkaa pilkkomaan kaakeleita viuhkamaiseen muotoon. Puiset askelmat olisivat kivat (jos vain se 'puu' siinä päällä on tarpeeksi paksu, eikä mikään ohut viilumainen kappale), parketin sävyisenä tai valkoiseksi maalattuna. Tänään sain idean, jos portaat jättäisikin betonisiksi. Käsittelisi elementin vain jollain tavalla likaa hylkiväksi. Ehkä vähän hioisi askelmien reunoja, jos ovat kovin terävät. Miltäköhän se näyttäisi? Pidän paljon tuollaisesta rouheasta tyylistä (mietin jossain vaiheessa lattiankin olevan betonia) ja keittiön työtasoiksi tulee joka tapauksessa betonia. Mutta toimisiko betoni portaissa? Onhan kiviportaitakin, ihania, eivätkä ne niin liukkaita ole. Mitä mieltä te olette, onko kenelläkään kokemuksia?

Raksallakin homma etenee. Ikkunoiden ja ovien paikat näkyvät jo ja maanantaina taas valetaan. Laitan huomenna uusia kuvia työmaalta, fiilistelen nyt vielä näiden portaiden kanssa.

Kiveltä tai betonilta nämäkin näyttävät. Kuva: Sköna Hem.

Nämäkin viuhkottuvat, vaikka tasannetta (kolmion muotoista!!) ei näytä olevan. Kuva: Skönä Hem.
Oi, betonilattia. All time favorite. Kuva: Sköna Hem.

Ihanat. Myös kaide. Mitäköhän matskua ovat? Kuva: Skönä Hem.

7 kommenttia:

 1. Moi,
  meillä on tällä hetkellä betoniportaat kun varsinainen päällystys vielä puuttuu. Ne on käsitelty jollain aineella, jotta niistä ei lähde likaa ympäriinsä. Eivät ole niin viimeistellyt, mutta yllättävän kivat näinkin. Ehdotin myös jossain vaiheessa, että jätetään betonipinnalle mutta mies ei innostunut. Minulla oli myös haaveissa betonitaso keittiöön tai vessaan, aikataulusyistä ei harkittu sen enempää asiaan vaan turvauduttiin turvalliseen kiveen. Mutta tosi kivalta tuntuvat betoniportaat paljaan jalan alla.

  Tosi kaunis tuo ylin kuva.

  VastaaPoista
 2. Heippa! Mä luulen, että sä voit ottaa erilaiset askelmat, mitä tohon on piirretty. Pääasia varmaan se, että tulee oikeanlainen askelmaväli ja sen tasaus. Kysy jostain porrasfirmasta suoraan! Mulle ei myöskään kiitos mitään kaarevaa :-) Puuporrafirmoissa vetävät monesti portaiden alalaudan (mä en tiedä sen oikeaa nimeä) sillä tavalla vinoon, sahaavat siis muotoon. Mulle täytyy olla ihan suorat linjat. Tällä hetkellä olen ajatellut vahata portaiden puuaskelmat kuultovaalealla Osmolla ja muuten portaat ovat valkoiset. Tod. näk. teetämme urakoitsijan timpurilla portaat paikan päällä. Muutaman tarjouksen olen myös vertailuksi pyytänyt.

  VastaaPoista
 3. Heip,

  Toivottavasti sulla ei ole siellä posti täynnä kommentteja minulta-- tää bloggeri on ainaskin minulla tökkinyt..
  Juu -- siis kertomani piti, että olin myös sitä mieltä, että "meille on tulossa portaat lepotasolla" kunnes mieheni kertoi sen olevan mahdottomuus porrasaukon vuoksi. No harmitti, mutta ihan kauniit noista "tavallisistakin" tulee -- kokonaan valkoiset umpiportaat. Portaiden alapuolelle teemme valkoisesta paneelista kauniin komeron. Itse en henk.koht. pidä siitä hukkatilasta.
  Mutta, katsotaan miltä näyttää -portaa tulee parin vkon päästä.
  T,Tilda

  VastaaPoista
 4. Moi!

  Edellisessä asunnossamme oli betoniportaat ja tykkäsin ulkonäöllisesti tosi paljon. Ainut miinus oli liukkaus, mutta sekin ratkesi liukuesteteipillä. (Tummanharmaat portaat, musta teippi)

  Tässä kuva portaista.
  http://www.flickr.com/photos/hedsonen/3049237511/

  VastaaPoista
 5. Hanna: Kiva kuulla juuri käytännön kokemuksia! Saa nähdä sitten miltä se elementti näyttää kun työmaalle joskus saapuu, että voiko sitä harkitakaan jättävänsä sellaiseksi. Ajattelin vähän sellaista 'kiillotusoperaatiota', niin saisin vähän kivimäistä fiilistä... Mutta katsotaan. :)

  Hannis: Tähän malliin päädyttiin juuri sen takia että askelmaväliä ja tasausta ei mihinkään muuhun saanut fiksusti. Mutta luulen, että mä voisin itse alkaa vähän selvitellä tätä asiaa (vaikka elementti onkin kai jo tilattu, pahus sentään), saattaisin keksiä toisen ratkaisun. Tai sitten en? :) Mutta joo, mikä noissa kaarevissa linjoissa on, kun niitä pitää tunkea joka paikkaan?? Suoraa vaan, niin tämäkin tyttö haluaa. Teidän portaat kuulostaa tosi kivoilta! :)

  Tilda: Valkoiset umpiportaat kuulostaa kyllä ihanilta (ilman lepotasoakin :)! Kyllä ne on varmasti se meidän toinen vaihtoehto. Meille tulee myös komero portaiden alle, jonne on käynti khh:sta. Sinne saa sitten kaiken maailman rojua piiloon. :)

  Osmankäämi: Kiitos kuvasta, kauniit portaat ja kiva industrial-fiilis! Hyvä vinkki toi liukuesteteippaus, sellaista varmasti meidänkin kandee laittaa, jos pelkkiin betonisiin päädymme. :)

  VastaaPoista
 6. Meillä kävi myös samoin, että suunnitelmiin oli tehty suorakaiteen muotoinen taso portaisiin ja jouduttiin myös tuohon viuhkamaiseen sitten lopulta. Myös me koimme kovan pettymyksen, mutta kyllä noihin kolmionmallisiin on tottunut. Meillä on kellarista ykköseen betonista valetut ja vahatulla puulla päällystetyt (ei ohut) ja sitten taas ykkösestä kakkoseen on avoimet puiset (sama päällys kuin kellariin menevissä).

  VastaaPoista
 7. Virva, joo kyllä se vähän harmittaa kun on koko ajan suunnitellut jotain muuta, ja kun se ei sitten olekaan mahdollista :/ Mutta ei voi mitään, kyllä niihin varmasti tottuu, niinkuin sanoit, ja ihan hyvät tuollaisistakin portaista tulee. Hauskaa kesän jatkoa! :)

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!