keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Pihaikävä

Kasvaisiko tämä Suomessa?

Raksalta ei uutta. Työ kyllä edistyy, mutta tuskastuttavan hitaasti (minun mielestäni). Kalliosta on yksi kulma enää räjäyttämättä, sitten alkaa louheen poiskuljetus. Minne, jää vielä nähtäväksi. Osa toivottavasti saadaan aika lähelle, mutta vielä en hihku enkä tee aaltoja. Peukkuja pidän! Huomenna selvinnee. Kaiken tämänhän piti olla valmista jo aikapäiviä sitten, mutta kun se louhittava alue paljastui niin suureksi...

Huomenna olemme menossa tyttöjen kanssa ostamaan parvekkeelle kesäkukkia. Ajattelin hankkia muutaman valkoisen köynnöspelargonin (niitä minulla on aina) ja erilaisia heiniä. Isossa valkoisessa Ikean saviruukussa meillä kasvaa jo yrttejä, onnistuu se yrttimaa ilman pihaakin.

Oma tuleva puutarha on ollut kovasti mielessä, varmaan näiden ihanien ilmojen takia. Luulen, että osaisin ehkä suunnitella pihan istutukset itse, mutta viherpeukalon puuttuminen saa aikaan ainakin sen, etten kyllä tarkemmin tiedä mitä kasveja mihinkin kohtaan kannattaisi laittaa, että menestyisivät. Ja tiedänkö edes, mitä kaikkea ihanaa on olemassa? Toiveissa minulla on rehevä vanhanajan puutarha - kontrastiksi modernille talollemme. Vaahteroita, kastanjoita, kirsikka- ja omenapuita, syreenejä, juhannusruusuja, hortensioita... Muutama marjapensaskin ja yrttipenkki... (ihan kuin sitä lääniä olisi meillä enemmänkin, heh). Jostain luin viime viikolla (mutta mistä ihmeestä?) että magnoliat menestyvät Suomessakin, ainakin jotkut lajikkeet. Tiedättekö te? Kasvaisiko magnolia oikeasti täällä? Sellainenkin olisi ihana pihalle istuttaa. Ehkä minun kuitenkin tarvitsee ainakin konsultoida jotain pihasuunnittelijaa...

8 kommenttia:

 1. Anoppi on ainakin saanut magnolian pysymään hengissä ja kukkimaan (tai oikeastaan appiukko). Luulisi, että Espoo olisi sen verran suotuisaa seutua, että kannattaisi ainakin yrittää!

  VastaaPoista
 2. Moi, juuri äsken luin Kuulasta ja kepää blogista hänen kukkivasta magnoliasta, ihana! Luulin ettei pärjäisi täällä kylmässä. Käy kurkkaamassa siellä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Hanna, täytyy käydä katsomassa se. :)
  Nyt on taas sellainen ilma että luulisi ettei täällä pärjää mikään... :/

  VastaaPoista
 4. Täällä oli muuten joku muukin magnolia-kommentti (oliko Sahramilta?), mutta oisikohan hävinnyt Bloggerin käyttökatkosten aikana.. Kiva joka tapauksessa tietää, että magnolioita ihan oikeasti kasvaa täällä pohjolassakin :)

  VastaaPoista
 5. Näköjään magnoliat menestyvät ja ne ovat niin upeita!
  Meiltä räjäytettiin 143 kuutiota kalliota, joten liekö samaa suuruusluokkaa? Ja joo meillä ei edes pitänyt olla räjäytyksen tarvetta.

  Teillä on tosi pienet lapset ja raksa, voimia teille! Lopussa kiitos seisoo. Talo näyttää kauniilta ja suuret ikkunat ovat ihania!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Tuire! :) Onneksi ihan noin paljon ei meillä tarvitse räjäyttää.. Mutta aika paljon siihen verrattuna, kun alunperin piti suunnilleen vaan yhtä kulmaa vähän posauttaa pois tieltä. Maaurakointi on näköjään yllätyksiä täynnä.

  Tuleva talo, piha ja magnoliat vaan mielessä, eiköhän tästä selvitä..! :)

  VastaaPoista
 7. Moi Mia, kyllä se on totta että täällä Suomessakin saa mangolian kasvamaan. Ostimme viime kesänä mangolian Billnäsin puutarhakaupsta, jonka saimme menestymään isossa ruukussa parvekkeellamme (ei edes lasitettu parveke) talven yli! Siihen tuli jopa pari kukkanuppuakin, mutta valitettavasti nupuista ainakin toinen kuoli kylmän kevään vuoksi.Lehdet ovat hiirenkorvalla, joten kuollut kasvi ei ole. MUTTA puutarhakauppiailla on nyt myynnissä myös Suomessa siedätettyjä mangolioita. Sellaisen hankinkin jo, ja aion kokeilla miten saan sen tulevan kodimme puutarhassa Mathidedalissa kasvamaan. Mangoliaterkuin,Seija.

  VastaaPoista
 8. Moi Seija, kiva kuulla että magnolia talvehtii jopa ruukussa. Täytyy tehdä visiitti johonkin puutarhakauppaan ja tutkia tarkemmin noita Suomessa siedätettyjä magnolioita. Jos hankkisi sellaisen jo motivaatiokämpän partsille kesää sulostuttamaan.

  Kaunista raksakesää teille sinne Mathildedaliin!

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos!